Levenslang voor terrorist Richard Reid

Richard Reid, de `schoenbomterrorist' die heeft bekend een poging te hebben gedaan tot het opblazen van een lijntoestel op weg van Parijs naar Miami, is gisteren in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld.

Reid, een tot de islam bekeerde Brit van Jamaicaanse afkomst, werd in december 2001 door personeelsleden en passagiers op een lijnvlucht van American Airlines overmeesterd toen hij een poging deed om de explosieven in zijn schoenen tot ontploffing te brengen. Het toestel, met 197 passagiers aan boord, bereikte uiteindelijk ongeschonden het vliegveld van Boston.

Tijdens zijn proces voor een federale rechtbank in Boston heeft Reid nooit spijt betuigd van zijn daad. ,,Ik ben in oorlog met uw land'', zei hij gisteren. De Verenigde Staten zijn volgens Reid schuldig aan ,,verkrachting en marteling'' van moslims. Ook zwoer hij trouw aan terroristenleider Osama bin Laden.

Rechter William Young veroordeelde Reid tot de geëiste maximale straf van levenslang en een boete van twee miljoen dollar. ,,U bent geen soldaat in geen enkele oorlog'', zei Young. ,,U bent een terrorist. U soldaat noemen is veel te veel eer.'' Reid hoorde de uitspraak niet gelaten aan. Hij maakte dreigende gebaren naar Young en begon te schreeuwen. Daarop gaf Young Reid de opdracht de getuigenbank te verlaten. ,,Stand him down'' (`Voer hem weg'), zei Young. Reid wees vervolgens kwaad naar Young en de Amerikaanse vlag op de achtergrond en riep: ,,Your flag will come down, you'll go down'' (`Uw vlag zal worden neergehaald, u zal worden neergehaald'). ,,Op de dag des oordeels zult u voor uw god en mijn god verschijnen en dan zullen we het weten.''

De geladen afloop van het proces volgde na anderhalf uur van emotionele getuigenissen waarbij ook drie bemanningsleden van American Airlines werden gehoord. Zij deden verslag van de heikele momenten nadat Reid was opgemerkt en hoe hij vervolgens werd overmeesterd en vastgeboden met het snoer van de koptelefoons van de boordradio.

De Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft heeft de veroordeling verwelkomd. ,,Het vonnis dat Reid is opgelegd maakt het duidelijk aan de wereld dat terroristen de Amerikaanse rechtspraak niet zullen ontlopen'', aldus de minister.