Hoofdredactie van Algemeen Dagblad weg

Hoofdredacteur Oscar Garschagen van het Algemeen Dagblad heeft zijn functie ter beschikking gesteld. Ook de plaatsvervangend hoofdredacteur en twee adjunct-hoofdredacteuren zijn opgestapt.

Zij blijven wel aan om lopende zaken te behartigen. AD-ombudsman Willem Ammerlaan is aangesteld als tijdelijk hoofdredacteur.

Oorzaak van de crisis bij het AD is een verschil van inzicht tussen redactie en hoofdredactie over een nieuwe uitgeefgroep in Zuidwest-Nederland, die binnen enkele maanden moet worden gerealiseerd. PCM Uitgevers — tevens uitgever van NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw — wil dat het Algemeen Dagblad (oplage 320.000 exemplaren) op organisatorisch en commercieel vlak samengaat met het Rotterdams Dagblad (oplage 100.000), Rijn en Gouwe en De Dordtenaar (oplage elk 30.000). De directie van deze nieuwe uitgeefgroep bestaat uit twee mannen van het Rotterdams Dagblad, Ronald de Koning en Jan Prins. De redactie van het AD vindt dat het AD in de leiding vertegenwoordigd moet zijn, en verwijt Garschagen dat hij de belangen van de krant onvoldoende heeft behartigd.

De vertrouwensbreuk kwam afgelopen maandag naar voren tijdens een redactievergadering, waarbij een veel redacteuren het vertrouwen in de hoofdredactie opzegden. De redactieraad trad af.

Ombudsman Ammerlaan, al 33 jaar in dienst van het AD, is gisteren gevraagd door de Raad van bestuur van PCM om tijdelijk hoofdredacteur te worden. Naar eigen zeggen heeft hij geen ambitie om Garschagen op te volgen. Ammerlaan: ,,Terwijl er gezocht wordt naar een nieuwe hoofdredacteur, zal ik proberen om het beschadigde vertrouwen te herstellen.'' Of de redactie zal volharden in het verzet tegen de leiding van de nieuwe uitgeefgroep, wil hij niet zeggen. ,,Maar er is wel een duidelijk signaal over de fusie afgegeven aan de Raad van Bestuur.''

Oscar Garschagen begon zijn journalistieke carrière in 1974 bij Trouw, en stapte in 1977 over naar de Volkskrant. Voor die krant was hij correspondent in Brussel en Washington. Van 1998 tot 2000 was Garschagen hoofdredacteur van het weekblad Vrij Nederland. Garschagen was tweeënhalf jaar hoofdredacteur van het AD.