Fel omstreden vonnis Belgrado

Rade Markovic, oud-chef van de Servische geheime dienst RDB en vertrouweling en rechterhand van Slobodan Miloševic, is gisteren in Belgrado tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn rol in een viervoudige moord. Twee daders kregen vijftien jaar cel.

Markovic is de belangrijkste lid van de inner circle rond Miloševic die tot nu toe is veroordeeld.

Rechter Miroslav Cvetkovic deed gisteren uitspraak in de zogenoemde `Ibar-snelweg-zaak'. Op 3 oktober 1999 werd op de snelweg een aanslag gepleegd op Vuk Draškovic, leider van de Servische Vernieuwingsbewegiug SPO en toen een van de belangrijkste leiders van de oppositie tegen Miloševic. Een auto van de geheime dienst reed toen in volle vaart in op een auto waarin Draškovic zat, samen met een andere hoge SPO-leider. Deze kwam bij de botsing om het leven. Ook drie SPO-functionarissen in de auto achter die van Draškovic stierven bij het in scène gezette ongeluk. Draškovic werd licht gewond.

De daders, twee leden van de elite-eenheid JSO (Eenheid voor Speciale Operaties), die bekend staat als `de rode baretten', kregen vijftien jaar gevangenisstraf. Markovic werd gestraft voor zijn rol in het geheim houden van de misdaad. Een vierde beklaagde, de toenmalige chef van de afdeling Belgrado van de geheime dienst, werd vrijgesproken.

Familieleden van de slachtoffers en SPO-leden ontstaken in woede toen rechtbankpresident Cvetkovic de vonnissen bekendmaakte. Ze scholden de rechters uit voor moordenaars. De SPO had aangedrongen op de maximumstraf van veertig jaar tegen vooral Markovic, die als aanstichter de hoofddader zou zijn. De vrijspraak van de vroegere Belgradose RDB-chef viel ook zeer slecht.

Draškovic noemde rechter Cvetkovic ,,een misdadiger'' die ,,een poging had gedaan het recht te vermoorden'' en die wegens de vonnissen ,,vroeg of laat in de gevangenis terecht komt''. ,,De uitspraak is het resultaat van verdomde afspraken tussen de huidige machthebbers en de commandanten van Miloševic' RDB [geheime dienst] die de huidige establishment in oktober 2000 aan de macht hebben gebracht''.

Rechter Cvetkovic beklaagde zich van zijn kant over ,,de verschrikkelijke druk'' die op hem was uitgeoefend om zo hoog mogelijke straffen uit te delen.

Ook buiten de SPO – indertijd een belangrijke oppositiepartij, tegenwoordig een splinter in de Servische politiek – werd kwaad gereageerd. De voorzitter van de sociaal-democratische SDP sprak van ,,een onbegrijpelijk vonnis'', dat neerkomt op ,,niet alleen een juridisch, maar ook een moreel schandaal''.

Een woordvoerder van de vroegere verzetsbeweging Otpor, die een belangrijke rol speelde vóór de val van Miloševic, sprak van ,,een duidelijk signaal naar elke burger van Servië dat een mensenleven minder dan twee jaar waard is''.