De troost van Ted: arm-zalig internet

Nog nooit eerder vertoond: een bedrijf dat in één jaar tijd een kleine 100 miljard dollar verlies lijdt. De Amerikaanse mediareus AOL Time Warner kreeg het vorig jaar voor elkaar: met een exploitatietekort van 98.696.000.000 dollar wist het concern op iedere dollar omzet bijna 2,50 dollar verlies te lijden.

De rode cijfers zijn een direct gevolg van het inzicht dat de bezittingen minder waard zijn dan was aangenomen. Het hier uit resulterende miljardenverlies is vergelijkbaar met de helft van de Nederlandse staatsschuld en komt overeen met eenvijfde van de omvang van de Nederlandse economie.

AOL Time Warner heeft al vaker geschiedenis geschreven. De overname van mediabedrijf Time Warner door internetbedrijf America Online vormde begin 2000 de aanzet tot de laatste groeispurt in de beurskoersen van technologiebedrijven. Dit was het bewijs dat de `oude' economie kon worden opgeslorpt door de whizzkids uit Silicon Valley. Voor Philips-president Boonstra vormde de deal naar eigen zeggen de inspiratiebron voor zijn controversiële koopopdracht voor aandelen Endemol.

AOL betaalde begin 2000 met zijn sterk opgeblazen aandelen. Na het leeglopen van de luchtbel op de beurs, volgt nu de luchtbel op de bedrijfsbalans. De 100 miljard verlies is niets meer en niets minder dan een inflatiecorrectie.

Mede dankzij de overgewaardeerde AOL-aandelen heeft Ted Turner zich als een belangrijke weldoener van de wereld kunnen opwerpen. De multimiljardair en oprichter van nieuwszender CNN is met zijn genereuze giften ook een beroemde mecenas geworden. Zijn liefdadigheidsstichting heeft al een kwart miljard dollar geschonken aan milieuvriendelijke projecten. Daarnaast beloofde hij de Verenigde Naties ooit een bedrag van één miljard dollar.

Wanneer Turner tussentijds aandelen AOL Time Warner verkocht, was dat altijd in het kader van zijn ambities in de hulpverlening.

Cashen voor charitas.

De huishouding van Turner is in dit opzicht een micro-economie waarbij het kapitaal van aandeelhouders via Ted zijn weg vindt naar de minder bedeelden in de wereld. Beleggers die de laatste jaren gretig hun geld stopten in een overgewaardeerd aandeel AOL steunden op die manier de weerloze waarden in de wereld.

Maar die tijd is voorbij. Tegelijk met het miljardenverlies maakte AOL Time Warner deze week het vertrek van Turner bekend. Wie aan goede doelen wil schenken kan voortaan weer het beste rechtstreeks een bedrag overmaken aan Milieudefensie of het Wereld Natuur Fonds.

    • Jeroen Wester