Damrak lijdt mee met Wall Street

De koersverliezen op de Europese effectenbeurzen kwamen vanochtend niet als een verrassing. De Amerikaanse beurzen leden gisteren flinke verliezen. Tegenvallende economische groeicijfers, meer aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen en het recordverlies van mediaconcern AOL Time Warner gaven weinig vertrouwen.

En daarnaast is wereldwijd nog altijd de vrees voor een mogelijke oorlog met Irak. De Dow Jones daalde met ruim 2 procent tot 7.945 punten. De Amsterdamse beurs incasseerde vanochtend een vergelijkbaar verlies, waarmee het slechter presteerde dan andere beurzen. Aan het begin van de middag stond de beeldbepalende AEX-index op 286,82 punten. De belangrijkste indices in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tussen de 1,3 en 1,7 procent in.

Op de Amsterdamse beurs hadden de financiële waarden het opnieuw zwaar te verduren. Aegon en ING waren de grootste dalers, met een koersverlies van meer dan 3,5 procent. Daarmee kwamen de koersen op respectievelijk 11,27 en 13,68 euro. Banken en verzekeraars staan al geruime tijd onder druk. Beleggers vrezen dat vooral verzekeraars in de problemen komen door de waardedaling van hun beleggingsportefeuille. Extra druk ontstond vanochtend door de lagere waardering die kredietbeoordeler Moody's gaf aan het Franse verzekeringsconcern Axa. Axa duikelde in Parijs meer dan 4 procent.

Opvallend slecht presteerde het hoofdfonds Akzo Nobel. Het chemieconcern stond op een verlies van 4,5 procent met een koers van 23,97 euro. Op de lokale markt was KLM een grote verliezer. De maatschappij maakte vanochtend bekend prijsvechter Buzz te verkopen aan Ryanair. Het aandeel KLM verloor bijna 5 procent tot 7,43 euro.

De effectenbeurs van Tokio sloot voor de verandering de dag af met winst. Na vijf handelsdagen met verlies ging de Nikkei-index 0,3 procent omhoog tot 8.340 punten. De kleine winst was volgens handelaren te danken aan pensioenfondsen, die de Nikkei boven de 8.300 punten wilden houden. De stijging is ook opmerkelijk vanwege de vanochtend bekendgemaakte groei van de werkloosheid. Volgens de regering-Koizumi was in december 5,5 procent van de beroepsbevolking werkloos tegen 5,3 procent in november. Zo hoog is het werkloosheidspercentage sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer geweest.