Clubman De Haan verlengt contract bij Heerenveen

Voetbalclub Heerenveen heeft het contract met trainer Foppe de Haan met een jaar verlengd. De 59-jarige Fries begint straks aan zijn negentiende seizoen in dienst van de Friese club. Het is de bedoeling dat hij, in welke functie dan ook, zijn pensioen haalt bij Heerenveen.

De Haan krijgt er in de volgende competitie wel een assistent bij, naast zijn huidige collega Jan de Jonge. Voorzitter Riemer van der Velde presenteerde gisteren in het Abe Lenstra-stadion de 45-jarige Dwight Lodeweges als nieuw lid van de technische staf. De oud-coach van FC Groningen tekende een contract voor twee jaar.

In principe gaat hij pas komende zomer in Heerenveen aan de slag. ,,Maar het kan best dat we iets eerder met de nieuwe organisatie beginnen'', zei Van der Velde. ,,We moeten eerst nog wat vingeroefeningen doen'', vulde De Haan aan.

Oud-speler Gert-Jan Verbeek, de huidige trainer van SC Heracles, blijft een belangrijke kandidaat om De Haan `ooit' op te volgen. ,,We hebben een even duidelijke als simpele afspraak met hem'', legde Van der Velde uit. ,,Op het moment dat duidelijk is dat Foppe stopt, en dat bekijken we zoals altijd van jaar tot jaar, gaan we als eerste met Gert-Jan praten.''

Zowel Van der Velde als De Haan gaf gisteravond toe dat eind vorig jaar de werkrelatie onder druk stond. Heerenveen speelde en presteerde in de eerste maanden van het seizoen als een degradatiekandidaat, waardoor intern en extern de kritiek op de hoofdcoach toenam. ,,Gelukkig hebben we de rijen gesloten kunnen houden'', concludeerde Van der Velde.

De Haan: ,,Zelf heb ik ook met de gedachte gespeeld om te stoppen. Ik werd ziek van die verhalen dat de chemie was uitgewerkt. Een dooddoener. Wel had de hele club op technisch gebied last van een vastloper. Ik stopte er heel veel energie in, maar het ging alleen maar slechter. Het vertrouwen in mezelf en in de ploeg ben ik echter nooit kwijt geraakt. Samen zijn we uit de crisis gekomen. We kunnen weer met een goed gevoel naar de toekomst kijken.''

De Haan wil op een andere manier gaan trainen bij Heerenveen. De selectie kan rekenen op meer doordeweekse trainingen, waarbij een persoonsgerichte aanpak centraal staat. ,,Daarom hebben we ook meer mensen op het veld nodig. Zelf zal ik iets minder vaak de trainingen leiden. Maar van afbouwen is zeker nog geen sprake. Ik wil gewoon dat de spelers bewuster van hun vak worden en dat kan alleen maar door er bovenop te zitten. Zowel binnen als buiten het veld.''

Voorzitter Van der Velde meldde nog dat Hansma, Nurmela en Jensen een nieuw contract bij Heerenveen kunnen tekenen. Het trio moet dan wel het nieuwe `regime' van de clubleiding accepteren. ,,We willen geen gezeur meer van de spelers'', waarschuwde Van der Velde, die bijval kreeg van De Haan. ,,Ze worden bij ons goed betaald om te voetballen en niet om zich negatief uit te laten over de club of de trainer.''