CDA bereid tot tweede informateur

Het CDA is bereid zijn verzet op te geven tegen de benoeming van een tweede informateur, van PvdA-huize, naast christendemocraat Donner. Dan kunnen de onderhandelingen over een regeringscoalitie van CDA en PvdA volgende week beginnen.

Dat viel gisteren in CDA-kringen te beluisteren na fractieberaad. PvdA-leider Bos moet dan wel, in ruil, toezeggen bereid te zijn tot een `financieel solide beleid'. Het CDA verstaat daaronder dat Bos zich nog vóór de onderhandelingen bereid verklaart in principe te streven naar het opheffen van het begrotingstekort in 2006. Daarvoor zou een bezuiniging van 14,5 miljard euro nodig zijn. Bos beschouwt elke afspraak daarover als prematuur zolang de onderhandelingsfase van de formatie niet is begonnen.

CDA-leider en demissionair premier Balkenende en PvdA-leider Bos liepen gisteren vertraging op in hun verkennende gesprekken. Balkenende kwam niet op voor een afspraak met Bos bij informateur Donner. Hij meldde Bos, tot diens irritatie alleen informeel, zich te moeten voorbereiden op een ingelast spoeddebat, gisteravond in de Tweede Kamer, over Irak. Dat was, tot irritatie van Balkenende, mede aangevraagd door de PvdA. In beide partijen houdt men het nu voor onwaarschijnlijk dat informateur Donner vóór maandag verslag uitbrengt aan de koningin over de kans op welslagen van coalitieonderhandelingen tussen CDA en PvdA. Het volgende verkennende gesprek heeft vandaag plaats.