Cambodja biedt Thailand excuses aan: einde crisis

De diplomatieke crisis tussen de buurlanden Cambodja en Thailand lijkt bezworen, nu de Cambodjaanse regering excuses heeft gemaakt voor de aanval eergisteren van duizend wraaklustige Cambodjanen op de Thaise ambassade in Phnom Penh. Ook beloofde Cambodja alle schade te vergoeden en arresteerde het 150 mensen die bij de rellen betrokken zouden zijn geweest.

,,Dit is een zeer goed en snel gebaar van Cambodjaanse kant'', reageerde de Thaise premier Thaksin Shinawatra vandaag. Thailand schat de totale schade aan Thaise bezittingen op ruim twintig miljoen euro. Eén persoon kwam om bij de rellen die er gisteren toe leidden dat alle diplomatieke betrekkingen werden verbroken. Cambodja zal een fonds opzetten voor Thaise bedrijven in Phnom Penh die getroffen zijn door de plunderende Cambodjanen.

Deze demonstreerden gisteren, aanvankelijk vreedzaam, tegen een uitspraak van een Thaise soapactrice die zou hebben gesuggereerd dat Angkor niet Cambodja, maar Thailand toebehoort. Cambodjanen beschouwen het tempelcomplex als de glorieuze bron van hun cultuur. De centrale tempel, Angkor Wat, siert de Cambodjaanse vlag.

Media in Phnom Penh, die de woorden van de actrice voor waar hadden afgedrukt en uitgezonden, lieten vandaag weten dat ze dit louter op basis van ongecheckte geruchten hebben gedaan. De hoofdredacteur van de krant Light of Angkor meldde dat hij al vermoedde dat het bericht niet kon kloppen, maar het toch maar had afgedrukt ,,om de soevereiniteit van Cambodja te beschermen''. In werkelijkheid heeft de actrice twee jaar geleden iets over Angkor gezegd in een van haar soaprollen. De directeur van een radiostation dat ook verkeerde informatie over de kwestie zou hebben uitgezonden, is inmiddels aangeklaagd voor het ,,aanzetten tot ordeverstoring.''

De rellen verergerden na verspreiding van het eveneens onjuiste gerucht dat er doden waren gevallen bij een bestorming van de Cambodjaanse ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok . Wel trokken boze Thai daar het zegel van de ambassademuur nadat in Bangkok een foto was verspreid die toonde hoe Cambodjanen in Phnom Penh een foto van de zeer gerespecteerde Thaise koning Bhumibol vertrapten. De koning reageerde hierop, hetgeen hoogst ongebruikelijk is, door via de nationale politiechef de demonstranten in Bangkok tot kalmte te manen. Nadat die boodschap doorkwam verlieten ze de Cambodjaanse ambassade.