BigMac mag soms heus wel

Vaders en moeders van drie dikke en zieke kinderen uit New York willen geld van McDonald's.

Hun kinderen hebben heel vaak bij McDonald's gegeten. En nu zeggen die ouders dat hun kinderen daar te dik van zijn geworden. Een van de kinderen is een meisje van 1 meter 40 lang dat bijna 80 kilo weegt. Vergeleken met een niet dik Nederlands meisje is ze 40 kilo te zwaar. Er is ook een jongen van 15 bij die meer dan 150 kilo weegt. Die zegt dat hij vanaf zijn zesde jaar iedere dag bij McDonald's heeft gegeten. De ouders vinden dat McDonald's het leven van hun kinderen heeft verpest. Ze stapten vorig jaar naar de rechter.

Maar de rechter heeft de ouders weggestuurd. Er komt geen rechtszaak. Als de rechter de ouders gelijk had gegeven, had McDonald's miljoenen dollars aan een heleboel dikke klanten moeten betalen. De rechter zei: ,,iedereen weet dat in alle fast food, en al helemaal in het eten van McDonald's, veel cholesterol, vet, zout en suiker zit en dat dat slecht voor je is.'' Wie er dan toch te veel van eet kan achteraf niet klagen. McDonald's heeft tegen de rechter gezegd dat het al 30 jaar precies zegt wat er allemaal in hun eten zit.

Als je dat zelf wilt opzoeken, kun je op de website van McDonald's (www.mcdonalds.nl) kijken. Klik `voedingswaarden' aan. Dan zie je bijvoorbeeld hoeveel vet er in een BigMac (26 gram vet) zit. Maar je weet dan nog niet of dat ongezond is. Dat weten ze bij het Voedingscentrum (telefoon: 070-3068888).

Daar zeggen ze dat een meisje van tien iedere dag 70 tot 80 gram vet mag eten. Een jongen mag nog 10 gram meer eten. Dus een BigMac is niet meteen ongezond.

Het hangt ervan af of je zo'n McDonald's-hap even tussendoor eet, of als warm eten. Als warm eten is beter, maar niet vaker dan één keer per week. En het is van belang dat je de rest van de dag ook nog sla en fruit eet, of nog karnemelk drinkt en geen vette volle melk. En je moet eigenlijk een uur per dag sporten of fietsen en niet steeds voor de tv of de pc zitten, vinden ze bij het Voedingscentrum.

    • Wim Köhler