Bewaarder gevangenis werkt te veel

Twaalf gevangenissen hebben in de eerste vier maanden van 2002 proces-verbaal gekregen door overtreding van de arbeidstijdenwet. Bewakers blijken vaak dubbele diensten te draaien of hun vrije dagen niet op te nemen, waardoor ze te lang werken.

Dat blijkt uit een rapport van de arbeidsinspectie, in bezit van tv-programma Nova. Naast de twaalf gevangenissen die proces-verbaal kregen, werden 1.526 overtredingen geconstateerd bij dertig gecontroleerde penitentiaire inrichtingen. Oorzaken zijn het hoge ziekteverzuim, onderbezetting en de toename van het aantal gedetineerden.

Demissionair minister Donner (Justitie) maakte juist deze maand bekend dat overeenstemming is bereikt met verschillende gevangenisdirecteuren over het plaatsen van twee mensen in één cel. Driehonderd cellen worden hiervoor geschikt gemaakt. Ambtenarenbond AbvaKabo FNV vindt dat dat onverantwoorde risico's met zich meebrengt, als het personeel van gevangenissen niet wordt uitgebreid.

De discussie over de veiligheid van gevangenis- en rechtbankpersoneel is actueel na drie incidenten afgelopen woensdag. In Arnhem werd toen een 20-jarige Albanees doodgeschoten nadat hij een officier van justitie in gijzeling had genomen. Bij de rechtbank in Assen sneed een man na het horen van het vonnis zijn keel door en in een strafinrichting in Leeuwarden werd een 51-jarige medewerkster doodgestoken.