`Alles gaat door als gepland, niets verandert'

Bij het Algemeen Dagblad vertrekt hoofdredacteur Oscar Garschagen na ruim twee jaar. Volgens de redactie opereerde hij te zwak bij de gedwongen fusie.

Oscar Garschagen is ,,behoorlijk aangeslagen''. Hij voelt zich ,,bont en blauw'' en heeft ,,schaafwonden op gezicht en ziel''. Gisteren trad hij terug als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad wegens een ,,vertrouwenscrisis'' tussen redactie en hoofdredactie. De redactie vindt dat Garschagen de belangen van de krant onvoldoende heeft verdedigd bij de aanstaande organisatorische fusie van het AD met de drie regionale kranten Rotterdams Dagblad, Rijn en Gouwe en De Dordtenaar.

Garschagen heeft geen ontslag genomen, hij heeft ,,zijn functie ter beschikking gesteld van de raad van bestuur van PCM Uitgevers''. In afwachting van een antwoord van zijn werkgever heeft hij vakantie. ,,Ik ga eerst ernstig uitrusten, en binnenkort lekker naar Amerika.''

Hoe kan de redactie binnen één week het vertrouwen in de hoofdredactie verliezen?

,,De sfeer was al gespannen. De relatie tussen redactie en hoofdredactie stond al eerder onder druk. Het afgelopen half jaar is er fors bezuinigd, er is geschrapt in secundaire arbeidsvoorwaarden, mensen hebben afscheid moeten nemen. Daar maak je geen vrienden mee als hoofdredactie.''

Waarom gaat het slecht met het AD?

,,Er is al tien jaar sprake van een oplagedaling. Recent zijn ook nog eens de advertentie-inkomsten sterk gedaald. Dagbladen hebben het overal moeilijk, kijk ook maar naar Duitsland en België. De komende jaren worden heel zwaar. Dat besef begint nu door te dringen, en alle emoties hebben zich deze week ontladen op de hoofdredactie.''

De redactie verwijt u dat er niemand namens het AD in de leiding van de nieuwe uitgeefgroep zit, dat beide directeuren afkomstig zijn van het driemaal zo kleine Rotterdams Dagblad. Waarom bent u daarmee akkoord gegaan?

,,Ik geloof in een principiële scheiding tussen redactie en commercie. De hoofdredacteur gaat niet over de benoeming van de directeur van een uitgeverij, dat is een eigenstandige beslissing van de raad van bestuur van PCM.''

Maar u had bij PCM toch kunnen lobbyen voor het AD?

,,Natuurlijk heb ik duidelijk gemaakt dat er AD-kleur in de leiding van de nieuwe uitgeverij zou moeten zitten. Maar PCM-bestuurder Cees Vis heeft binnen de AD-organisatie geen geschikte persoon kunnen vinden. Ik denk dat zo iemand gewoon niet beschikbaar is. Voor mij was dat ook niet doorslaggevend. Het gaat om de beste persoon op de beste plek, niet per se om de kleur. Het had wat mij betreft ook een commercieel iemand van NRC Handelsblad of De Telegraaf kunnen zijn.''

Uw vertrek zal weinig veranderen aan de fusieplannen.

,,Alles gaat door zoals gepland, er verandert niets. Dit is een crisis zonder katharsis. Het is uitermate wrang dat ik nu de storm over me heen krijg, terwijl het AD in de nabije toekomst eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Jarenlang ging alle aandacht naar Het Parool, dat wordt nu anders. Ik ben er heilig van overtuigd dat de nieuwe constructie, met de commerciële integratie van de vier kranten, geld gaat opleveren voor het AD.''

Heeft u dingen verkeerd gedaan?

,,Ik kan mezelf niets verwijten. Men zegt dat ik te weinig heb gecommuniceerd met de redactie, dat moeten anderen maar beoordelen. De plannen hadden beter en rustiger gepresenteerd moeten worden, dat klopt.''

Blijft u werkzaam in de journalistiek?

,,Zeker, daar liggen mijn ambities. Ik wil blijven schrijven.''

    • Mark Duursma