Ahold stut winst in Spanje met vastgoed

Ahold verhoogt zijn winst in Spanje met een nog onbekend bedrag door de verkoop van twaalf winkelpanden. In december heeft het supermarktconcern voor 22,8 miljoen euro aan onroerend goed verkocht en direct weer teruggehuurd. De boekwinst wordt verwerkt in de winstcijfers over 2002. Een woordvoerster van Ahold bevestigt de transactie.

Het is de eerste keer dat Ahold vastgoed verkoopt in Spanje. Het gaat om supermarktpanden in Barcelona, Sevilla, Málaga, Cádiz, Córdoba en Jaén, die werden verkocht aan de Spaanse vastgoedmakelaar Metrovacesa. Ahold kampt in Spanje met tegenslagen. Met deze boekwinst zou Ahold eventuele nieuwe tegenvallers in Spanje kunnen opvangen.

Analisten en topman C. Van der Hoeven zien Spanje, na Zuid-Amerika, als het stroefst draaiende bedrijfsonderdeel. Begin vorig jaar voorspelde Van der Hoeven dat zijn onderneming er in 2002 100 miljoen euro zou verdienen. Deze winstprognose werd in augustus vorig jaar naar beneden bijgesteld tot 60 à 70 miljoen euro. Het is onduidelijk of Ahold de laatste prognose `redt' dankzij de winst op de vastgoedverkoop.

Begin maart zal Ahold de hoogte van die boekwinst publiceren, samen met de jaarcijfers over 2002. Ahold boekte in de eerste drie kwartalen van vorig jaar over zijn vastgoedtransacties een winst van gemiddeld 24 procent. Dat percentage zou de Spaanse winst met 5,5 miljoen euro verbeteren.

Vorig jaar verraste Ahold veel beleggers toen uit een Amerikaanse rapportage bleek dat de eerder gepubliceerde winstcijfers voor een belangrijk deel waren geflatteerd door verkoop van onroerend goed.

Volgens Ahold is ,,de onderliggende reden voor de verkoop dat het past in het totaal van het portefeuillebeheer van onroerend goed.'' De woordvoerster zegt dat het ,,niet uitgesloten'' is dat Ahold in de toekomst vaker vastgoed in Spanje verkoopt en terughuurt. Ook vastgoedmakelaar Metrovacesa laat in een verklaring doorschemeren dat de deal onderdeel is van een programma van Ahold Spanje om meer onroerend goed te verkopen en terug te huren.

Ahold nam na zijn komst naar Spanje, vier jaar geleden, in korte tijd meer dan tien supermarktketens over. Ahold heeft in Spanje 584 supermarkten en 47 hypermarkten.

    • Frits Baltesen