Zeeuwse palingbroodjes

In het laatste dagboek van de in 2001 overleden Hans Warren komt ongelooflijk veel eten voor. Uit de dagboeknotities blijkt dat de schrijver dat jaar dol was op zoete dingen als chocola, boterkoek, suikerbrood, banaan met honing en vruchtensiroop, koek en ijs. Ging Warren samen met vriend Mario Molegraaf uit eten, dan bestelde Hans Warren graag en vaak ganzenlever. Uiteraard behoorden de Zeeuwse mosselen en oesters ook tot de favoriete gerechten. Mario, een liefhebber van Remoudou (kaas) met stroop, deed de boodschappen en bracht als het lukte palingbroodjes mee, een Zeeuwse lekkernij die vroeger op verjaardagen wel als een taartje bij de thee werd gegeten. Die tijden zijn voorbij. Er zijn nog maar heel weinig bakkers die palingbroodjes maken. Ik kreeg van Mario Molegraaf het adres van een bakker waar deze broodjes van donderdag tot en met zaterdag te koop zijn. Vanaf februari-maart. In de maand januari houdt de Zeeuwse paling zich schuil. De palingbroodjes zijn er vanaf een uur of 11 in de ochtend. Om 12 uur zijn ze vaak al uitverkocht. Het adres: De gouden Korenaar, in de Sint Adriaanstraat, bij de Grote Markt in Goes. De bakker stopt de stukken verse, gekruide paling (zonder vel) in de broodjes en zorgt ervoor dat paling en brood gelijk gaar zijn. Je hapt in de lange kanten van het broodje, dat qua vorm aan een worstenbroodjes doet denken. Op die manier eet je de paling van de graat af. In het kookboek van de Zeeuwse kok Eric Rotte staat een recept voor palingbroodjes. Rotte bakt de ontvelde paling eerst even aan.

Bereiding: Los de gist op in de melk. Voeg de gezeefde boter, de bloem en een snufje zout toe en kneed er een soepel deeg van. Laat het deeg onder een doek op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen. Bestrooi de stukken paling met zout, peper en bloem. Bak de mootjes in een beetje olie snel aan beide kanten aan. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van 3 mm. Snijd het deeg in lapjes van 8x10 cm. Rol de mootjes paling in het deeg. Plak het deeg dicht met een beetje water, leg de rolletjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met een doek en laat ze een half uur rijzen. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei waaraan een beetje water is toegevoegd. Bak de broodjes 20-25 minuten in een oven van 200 graden.

    • Anne Scheepmaker