Wil UPC nu gaan afronden?

Het is u misschien ontgaan, maar telecomfonds UPC is al een tijdje bezig een einde te maken aan zijn huidige bestaan. Het bedrijf streeft ernaar de beursnotering in Amsterdam te beëindigen en de activiteiten onder te brengen in een Amerikaanse vennootschap. De Nederlandse tak wordt opgeheven, de bestuurders treden terug.

Met het schrappen van een volwaardige notering is UPC, een van de grootste kapelexploitanten van Europa, al half op streek. Meer dan een jaar zit het beursfonds vanwege zijn negatief eigen vermogen op het strafbankje van het Damrak. En het knock out-bod is onlangs uitgebracht: UPC `New' biedt 0,0018 aandelen voor ieder oud aandeel UPC. Ofwel, 555 oude UPC-aandelen kunnen ingewisseld worden voor één nieuw aandeel.

Wat doen we met de afrondingsverschillen? Heel eenvoudig. UPC rondt een half aandeel naar boven af. Zit u daaronder, dan krijgt u niets. Met 278 aandelen heeft u een afrondingsvoordeel. Maar 277 aandelen vindt het bedrijf een te kleine fractie om mee te rekenen. Dan is de opbrengst nul. Enige opsteker: ,,de leden van het bestuur en de raad van commissarissen (...) bevelen het bod unaniem aan.''

Bedrijven klagen zo nu en dan over het vluchtige gedrag van de moderne belegger. Maar UPC maakt het de laatst overgebleven loyale investeerders wel erg moeilijk. Stel, u bent zo'n toegewijde belegger met een langetermijnblik en bleef het aandeel UPC trouw ondanks alle problemen. In maart 2000, tijdens de hoogtijdagen van de technologierage, waren uw 277 aandelen UPC 22.000 euro waard. Zeg maar, een nieuwe Volkswagen Golf. Nu vindt het bedrijf dat belang te klein om überhaupt op te bieden. U ziet maar wat u met de stukken doet. Wat overblijft is het verkopen van de kliekjes op de beurs. Daar doet het aandeel UPC momenteel 4 eurocent.

Mocht u wel op één of meer aandelen UPC New uitkomen, blijft u dan loyaal? Het telecombedrijf benadrukt dat het volstrekt niet zeker is of UPC New ooit nog een beursnotering in Amerika krijgt. Uw stukken worden dus nog slechter verhandelbaar dan ze al zijn. Mocht u toch nog trouw blijven, dan moet u lang wachten wil de koers weer terugkomen op de introductieprijs van vier jaar geleden. Uitgaande van een jaarlijkse koerswinst van 10 procent heeft u 57 jaar geduld nodig. Een iets realistischer jaarrendement van 8 procent vergt 70 jaar beheersing. Wie op de piek instapte komt al snel boven de honderd jaar uit.

Verlies nemen is het enige wat rest. UPC was nooit een aandeel voor beleggers met een langetermijnblik, en zal het ook nooit meer worden.

    • Jeroen Wester