`Wij LPF'ers zijn flexibel, we zijn er zo weer uit'

De LPF-fractie moet de kamers weer ontruimen, die ze vorig jaar met veel misbaar op de PvdA had veroverd. ,,Maar eigenlijk gaan we erop vooruit''

De LPF-fractie maakt zich deze week klaar voor haar aftocht uit het voormalige ministerie van Koloniën. Na acht maanden worden de verhuisdozen al weer tevoorschijn gehaald. De posters van Pim verdwijnen van de muur. Het wachten is op het officiële afscheid. ,,We hebben alles ingepakt en kunnen er zo uit.''

Kamerlid Ferry Hoogendijk wilde niet wachten op het afscheid van de oude Tweede Kamer dat gisteren plaatsvond. De design-meubels (Des Bouvrie) had Hoogendijk maandag al laten verwijderen uit zijn werkkamer. Nog eenmaal wandelde hij door de gangen van het Kamergebouw, om vervolgens in stilte te vertrekken. De laatste bijeenkomst van de oude Tweede Kamer liet hij aan zich voorbijgaan. ,,Ik had geen zin in die collectieve begrafenis. Het is tenslotte toch een behoorlijke sof geworden met ons.''

Alleen het naambordje bij de deur herinnert nog aan de aanwezigheid van deze vertegenwoordiger van de nieuwe politiek.

Vorig jaar juni eisten de nieuwe LPF-Kamerleden op hoge toon hun werkruimtes op. De kamers van de PvdA-fractie in het voormalige ministerie van Koloniën – kortweg Koloniën – waren aan hen toegewezen, maar de sociaal-democraten legden bij het leegruimen van hun vertrekken geen overdreven haast aan de dag. Kamerlid Janssen van Raay drong daarop tijdens een tevoren aangekondigde `actie' een kamer van een PvdA-er binnen. ,,Op deze kamer heb ik recht''. Of de PvdA-ers zo snel mogelijk wilden opkrassen.

Maar eind februari moet de LPF weer plaatsmaken voor de PvdA, die terugkeert naar Koloniën. Voor de tweede keer binnen acht maanden zal er een niet gering logistiek proces plaatshebben in de Tweede Kamer.

In totaal zullen ruim vierhonderd personen moeten verhuizen. Volgens directeur bedrijfvoering van de Tweede Kamer, Henk Bakker, zijn met deze verhuizing ,,tonnen gemoeid''. En deze kosten kunnen niet verhaald worden op ,,degene die het kabinet heeft laten vallen, wie het ook is geweest''.

Begin vorige week leek het er op dat er een `strijd om Koloniën' zou losbarsten. Kamerlid Peter van Heemst (PvdA) verklaarde voor televisiecamera's dat zijn fractie revanche zou nemen voor de beschamende aftocht die ze vorig jaar onder druk van de LPF bliezen. Van Heemst: ,,We zullen Koloniën bestormen en onze kamers weer innemen.''

Maar Van Heemst heeft de strijdbijl alweer begraven, zijn ,,doldrieste'' aanvalsplan moet gezien worden als een grap. ,,Eigenlijk blijven we liever waar we nu zitten.''

Bij de LPF denken ze ook al helemaal niet aan obstructie. Kamerlid João Varela kan zich de taferelen van vorig jaar nog helder voor de geest halen. ,,Dit zijn onze plekken, jullie verdienen ze niet, kregen we te horen.'' Maar zo zit de LPF niet in elkaar, zegt Varela. ,,Wij zijn flexibel en respecteren de verkiezingsuitslag. Wij zijn er zo uit'', aldus Varela. Zijn niet herkozenfractiegenoot Stuger opent zijn laatste post om die vervolgens direct in de prullenbak te gooien. Hij zit meer te denken aan een laatste interne grap. ,,Misschien kunnen we de laatste vergadering nog iemand uit de fractie flikkeren. Zvonar of zo.''

Fractieleider Mat Herben vindt het vooral vervelend dat ze alweer moeten verhuizen, dat ,,houdt je zo van je werk''.

Eigenlijk gaat de LPF er qua huisvesting alleen maar op vooruit, nu ze naar het oude gebouw verhuizen. Rancunegevoelens zijn Herben vreemd. De PvdA heeft van hem geen vastgeplakte toetsenborden en in de muur gekraste LPF-leuzen te verwachten, hoogstens ,,een poster van Pim'' aan het plafond. ,,Als waarschuwing: Pim is watching you.''

    • Tom Kreling