Werknemers Getronics houden hart vast

Het reddingsplan van Getronics is mislukt. De zorg over de toekomst groeit, onder werknemers, onder beleggers en onder bestuursleden.

,,We bevinden ons op de glijdende schaal waarop we niet wilden belanden. Het weglopen van grote klanten gaat nu beginnen.'' Bestuursvoorzitter Peter van Voorst van Getronics is somber gestemd, vanochtend in een telefonische toelichting. Het plan om de schulden van het concern te verlagen is mislukt, zo werd gisteravond duidelijk.

Hoe ernstig is de situatie? Bij Getronics werken wereldwijd 25.000 werknemers, van wie 6.200 man in Nederland. Zelfs bij de beruchte faillissementen van DAF en Fokker stonden niet zoveel banen in Nederland op het spel. Vrachtwagenfabrikant DAF bood bij zijn ondergang in 1993 in werk aan 5.300 mensen, Fokker telde 5.600 werknemers toen het omviel.

,,De werknemers hebben groot vertrouwen in het bedrijf'', zegt bestuurder Maurice Limmen van de CNV Dienstenbond. ,,Ze kunnen zich niet voorstellen dat Getronics omvalt.'' Maar de onrust neemt wel toe. ,,De laatste tijd ontvangen we veel e-mails van bezorgde werknemers. Ze hebben eenvoudige vragen waarop alleen maar moeilijke antwoorden te geven zijn. Soms antwoorden we gewoon: aarzel niet als je elders een droombaan kunt krijgen.''

Getronics schrapte vorig jaar en dit jaar in totaal 2.850 banen. ,,Het gaat veel harder dan die getallen'', zegt Ernst Kuntz, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR). ,,Mensen wachten soms niet af en vertrekken uit zichzelf.'' Kuntz heeft een idee om het tij te keren: ,,Je zou alles wat buiten Nederland is gekocht, kunnen afstoten en vanuit hier weer een sterk bedrijf opbouwen.''

Automatiseringsbedrijf Getronics is in de problemen gekomen door de overname van het Amerikaanse concern Wang in 1999. Het afstoten van Wang is een populaire optie onder werknemers, zegt Carla Kiburg van FNV Dienstenbond, maar dat scenario is volgens Kiburg niet realistisch. ,,Getronics kan niet te klein worden, want dan loopt het de grote opdrachten mis. In Nederland zijn veel bedrijven met een internationaal karakter en die willen niet in elk land werken met een andere automatiseerder.''

Een bezorgde belegger opperde deze week dat het personeel van Getronics salaris moet inleveren teneinde het bedrijf te redden. COR-voorzitter Kuntz: ,,De illusie bestaat dat iedereen in de ict-sector hoogbetaald wordt. Dat is niet waar. We zijn een installatiebedrijf. Veel mensen hier verdienen iets meer dan het minimumloon.'' Ook arbeidstijdverkorting, een populaire manier om op salarissen te besparen, is wat Kuntz betreft geen goede oplossing. ,,Sommige mensen hebben tot aan het laatste dubbeltje nodig. Van hen kun je zoiets niet vragen.''

Over een faillissement of het schrappen van nog meer banen is nooit gesproken met het bestuur. Kiburg van de FNV vindt het te vroeg om over dergelijke scena–rio's te mijmeren. Zij wil de uitkomst van de nieuwe onderhandelingsronde met schuldeisers afwachten. Op 5 februari komt het bestuur met een nieuw plan, zo werd vanochtend bekend.

,,Het is niet zo dat het concern meteen zal omvallen'', zegt Kiburg. ,,Op zich draait de onderneming niet slecht. Wat een stempel drukt op het bedrijf is dat steeds naar buiten komt dat er een financieel probleem is. Vertrouw ik het bestuur? Ik ben er redelijk zeker van dat het bestuur alles in het werk stelt om de onderneming overeind te houden.''

De onderhandelingen met de schuldeisers zullen niet makkelijk verlopen, zo is de verwachting. Volgens Frans Faas, een van de obligatiehouders die vanaf het begin namens een grotere groep schuldeisers meer vergoeding eist op zijn lening aan Getronics, heeft het bestuur de situatie de aandeelhouders op het verkeerde been gezet. ,,De aandeelhouders zullen veel meer verwatering voor hun kiezen krijgen, willen ze de schuldeisers afbetalen. Die boodschap had het bestuur al een maand geleden kunnen brengen.''

Getronics heeft met de dreigementen van de afgelopen weken volgens obligatiehouder Faas de eigen glazen ingegooid. ,,Als het bedrijf straks zegt: `dit kan écht niet!', dan is de kans groot dat obligatiehouders stellen: dat zei u de vorige keer ook.''

    • Stéphane Alonso
    • Jeroen Wester