Voorkeur Theater

The Reduced Shakespeare Company

De Amerikaans-Britse Reduced Shakespeare Company speelt het complete werk van William Shakespeare in anderhalf uur. In de hilarische show worden de 37 meesterwerken vermalen tot snelle komische acts met veel slapstick. Othello wordt bezongen in een hip-hoplied. Titus Andronicus wordt een bloedig kookprogramma. De tiendelige reeks over de Rozenoorlogen wordt gebracht als football-wedstrijd waarbij de Engelse kroon als speelbal dient. Bij een scène uit Hamlet mag het publiek uit volle borst meebrullen. De aankleding is carnavalesk, met slechte pruiken en lullige valse baardjes. De geroutineerde komieken Rick Bland, Walter Lewis en Christian Malcolm zijn sterk in vette grappen en slapstick. De razendsnelle `bardbusters' stappen steeds uit hun rol en bespreken de show uitgebreid met elkaar, zodat het publiek betrokken blijft. De anarchistische chaos doet enigszins aan Monty Python denken. De komieken balanceren echter tussen behaagzucht en charme, wat meer in de Amerikaanse humortraditie past. De taalgrappen zijn ook leuk voor mensen die niet veel van Shakespeare weten, zodat het voor iedereen die Engels verstaat toch goed te volgen is. Wat enigszins verloren gaat is het beeldenstormende aspect van de show, het spotten met de heiligheid van Shakespeare. Inl 020-6750966 of www.thierens.nl.

30 jan Bergen op Zoom, De Maagd. 31 jan Venray, Schouwburg. 1 febr Baarn, De Speeldoos. 2 febr Bergeijk, Kattendans. 4 febr Drachten, De lawei. 5 febr Delft De Veste. 6 febr Apeldoorn Orpheus.

BOT

Binnen één jaar is Javier Guzman (25) omhooggeschoten: hij won het Leids Cabaretfestival, maakte een Sinterklaasconference voor de VARA, produceerde de 100 % Ab Show voor de VPRO en begon aan zijn eerste theatersolo.

Het debuut van een gehaaide grappenmaker die zichtbaar veel ervaring in de stand-up comedy opdeed.

Virtuoze verzinsels over allochtonen en andere verschijnselen uit het dagelijks bestaan, maar weinig rechtstreekse satire over het nieuws van de dag.

31 jan, 1 febr Helmond `t Speelhuis, 7 febr Druten Agora.

Pure Passie

In Pure Passie, een Horror spelen Carla Mulder en Joke Tjalsma vriendinnen die vol overgave puberen. De actrices vullen elkaar perfect aan in de afwisseling van lamlendigheid en opstandigheid. Soms wordt dit samenzijn doorbroken door binnenkomst van een begripvolle moeder (dubbelrollen van Mulder en Tjalsma) die een bekertje anijsmelk de kelderbox inschuift. Inl 023-5312439 of www.toneelschuur.nl.

30 jan Utrecht, Stadsschouwburg. 31 jan Tilburg, De Vorst. 1 febr Purmerend, De Verbeelding. 5 febr Alphen a/d Rijn, Parktheater. 6 febr Breda, Chassé Theater.

Caravaggio

De beeldende voorstelling Caravaggio van Els Inc. gaat over de schilder Caravaggio (1571-1610). Schrijver Jeroen van den Berg en regisseur Arie de Mol hebben er een knappe puzzel van gemaakt. Als extra dimensie zit in de poses van de acteurs het werk van de schilder verstopt. Caravaggio (Ali Ben Horsting) en zijn tegenstrever Baglione (Dic van Duin) worden omringt door bewonderaars, dronkelappen en machthebbers. Inl 010-4731543 of www.elsinc.nl

31 jan Groningen Het Kruithuis. 1 febr Nijmegen Theater Lux. 4 febr Leeuwarden Stadsschouwburg De Harmonie.