Voorkeur Muziek

Charlotte Margiono

De sopraan Charlotte Margiono zingt tijdens de Matinee op de Vrije Zaterdag, rechtstreeks uitgezonden door Radio 4. Bij dit optreden van het Radio Kamerorkest o.l.v. Frans Brüggen klinkt Margiono's topnummer uit Fidelio: Abscheulicher! Wo eilst du hin? Verder zingt Margiono aria's van Gluck en Von Weber.

Radio Kamerorkest: 1 febr 14u15 uur Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345. Radio 4: 1 febr 14u15 rechtstreeks; 4 febr 20u.

Jay-Z

Na de dood van zijn compaan Notorious B.I.G. in 1997 durfde Shawn Carter alias Jay-Z het aan zichzelf uit te roepen tot beste rapper van de Amerikaanse oostkust. Een autobiografische reeks albums waarop de voormalige straatcrimineel rapte over zijn Hard knock life werd gevolgd door twee delen van The Blueprint: een handleiding hoe je als kansarme gettobewoner rijk en beroemd kunt worden.

30 januari Music Hall, Amsterdam.

Sinéad O'Connor

Precies dertien jaar na Nothing compares to you is Sinéad O'Connor niet meer de onschuldige popzangeres met het traantje, maar een omstreden vrouw die haar traumatische jeugd tot onderwerp van haar songteksten maakte, die de paus publiekelijk in diskrediet bracht en zich vervolgens terugtrok in een klooster. De Ierse zangeres treedt naar buiten met de cd Sean-Nós Nua die uitsluitend Ierse folksongs bevat.

30 jan Vredenburg, Utrecht.