Voorkeur Film

Bloody Sunday

`The Troubles' wordt de burgeroorlog in Noord-Ierland tussen katholieken en protestanten, Ieren en Engelsen eufemistisch genoemd. Een vreedzame mars in het Noord-Ierse Derry, met als doel aandacht te vragen voor gelijke rechten voor katholieken en protestanten liep op zondag 30 januari 1972 zo uit de hand, dat er dertien doden vielen. De Engelse documentairemaker Paul Greengrass maakte er een speelfilm over: Bloody Sunday, die vorig jaar op het Filmfestival in Berlijn een Gouden Beer won. Bloody Sunday volgt gedurende 24 uur de gebeurtenissen rondom de mars. Greengrass filmde ruig, woest, op afgeragd 16mm materiaal.

Die documentair aandoende beelden doorsnijdt hij met lange black-outs, waardoor de gebeurtenissen nog chaotischer en fragmentarischer overkomen dan ze al geweest moeten zijn.

Regie: Paul Greengrass. Met: James Nesbitt, Alan Gildea, Gerard Crossan, Mary Moulds. In 7 bioscopen.

Divine Intervention

Divine Intervention van de Palestijnse regisseur Elia Suleiman is te zien als een verzameling losse sketches die grofweg in twee delen te splitsen is. Het eerste deel speelt in Nazareth, geboorteplaats van Jezus, en 2003 jaar later de plaats waar de kerstman door kinderen met stenen wordt bekogeld. In het tweede deel staat de liefdesrelatie tussen E.S. (Elia Suleiman) en een vrouw centraal. Zij kunnen elkaar alleen ontmoeten bij het checkpoint tussen Ramallah en Jeruzalem.

Regie: Elia Suleiman. Met: Elia Suleiman, Manal Khader, Nayef Fahoum Daher. In 6 bioscopen.

Gangs of New York

Gangs of New York is wellicht de meest gecompliceerde, gelaagde en pretentieuze film van Martin Scorsese tot nu toe. Tegen de achtergrond van de rellen tegen de dienstplicht (1863), waarin de Ieren zich richten tegen Lincoln én de Amerikanen van Afrikaanse afkomst, vindt ook een afrekening plaats tussen katholieke en protestantse benden. Scorsese creëerde een geloofwaardige parabel voor de etnisch-religieuze stammenstrijd begin 21ste eeuw.

Regie: Martin Scorsese. Met: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Daniel Day-Lewis, Jim Broadbent. In meer dan 95 bioscopen.

En verder

Spy Kids 2 in meer dan 85 theaters; 8 Mile in meer dan 62 theaters; About Schmidt in meer dan 23 theaters; Bowling For Columbine Amsterdam: Pathé Tuschinski, Kriterion. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Images. Utrecht: 't Hoogt; De Tweeling in meer dan 72 theaters; Die Another Day in meer dan 97 theaters; Harry Potter II, Ned versie in meer dan 90 theaters, originele versie in meer dan 68 theaters; Lord Of The Rings II: The Two Towers in meer dan 110 theaters; One Hour Photo Arnhem: Filmhuis Arnhem. Dordrecht: Filmhuis Cinode.