Voorkeur Beeldende Kunst

Fiona Tan

De Pont in Tilburg is verbouwd. In tegenstelling tot veel andere musea was er voor deze verbouwing geen jarenlange discussie nodig; het museum is ook niet gesloten geweest. Zo is De Pont, toch al een van de mooiste musea van Nederland, in relatieve stilte uitgebreid met een nieuwe expositieruimte en een auditorium. In het auditorium zullen lezingen en toneelvoorstellingen worden gehouden, de nieuwe zaal wordt in gebruik genomen door film- en videokunstenares Fiona Tan (Pekan Baru, Indonesië, 1966).

Tan, die alweer bijna tien jaar in Nederland woont, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal gerespecteerd video- en filmmaker.

De Pont toont nu een overzicht van haar werk van de laatste vijf jaar. De vroegste films vallen vooral op door de melancholie die ze uitstralen. Die wordt vooral veroorzaakt doordat Tan veel 'found footage' gebruikt, oude stukken film die ze opduikt uit archieven. Zo zien we in het korte Smoke Screen twee Indonesische jongetjes, babytjes nog bijna, die zitten te paffen als bejaarde café-bezoekers. In Facing Forward monteerde Tan beelden uit de jaren twintig en dertig van `inboorlingen' achter elkaar die zichzelf in rijen aan de westerse toeschouwers voorstellen. De laatste jaren is het werk van Tan actueler geworden en directer. Een prachtig voorbeeld daarvan is de installatie Saint Sebastian, waarin we een groep jonge Japanse meisjes zien die als volwassenwordingsritueel twee pijlen op een boog moeten afvuren. Door hun intense concentratie en meeleven met de pijl blijft de toeschouwer achter met het gevoel dat niet de (onzichtbare) roos maar hijzelf in het hart is getroffen.

Fiona Tan: Akte 1, Film en videowerken t/m 11 mei in De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di t/m zo 11-17u.

Wouter van Riessen

In Wouter van Riessens werk als beeldend kunstenaar keren maskers en poppen steeds terug, zoals te zien is in het Haags Gemeentemuseum. Pinokkio, Kermit de kikker en allerlei fantasiefiguren vormen de basis voor zelfportretten. Door zichzelf weer te geven als of via een pop verhult en verhaalt Van Riessen. Als de portretten een weerslag zijn van Van Riessens zelfonderzoek dan moet hij in de krochten van zijn ziel wel iets heel vreselijks gevonden hebben.

Poppen, maskers en zelfportretten: Wouter van Riessen t/m 16 maart in Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

Edgar Fernhout

De expositie in het Gemeentemuseum Arnhem concentreert zich op Edgar Fernhouts neo-realistische periode, van begin jaren `30 tot net na de WO II. Het meest verrassend zijn de portretten: strakke, strenge portretten en zelfportretten die doen denken aan het werk van tijdgenoten als Dick Ket, Willink, Pyke Koch en nu en dan ook de zachtere Jan Mankes. In het museum is ook een presentatie te zien van Ali Goubitz.

Edgar Fernhout, neo-realist t/m 9 maart en Ali Goubitz t/m 23 febr in Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem. Di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u.

Mondriaan

De expositie Mondriaan: op weg naar abstractie in het Haags Gemeentemuseum, waar 110 schilderijen uit de periode 1892-1914, zijn bijeengebracht, laat zien hoe Mondriaan stap voor stap zijn ideeën over de kunst als uitdrukking van `het waarlijk collectieve en universele', ontwikkelde. Wij weten wat er na zou komen, maar hij wist dat niet; en de intensiteit waarmee hij zich ontwikkelde, via symbolisme, fauvisme, pointillisme, kubisme, is verbluffend.

Mondriaan: op weg naar abstractie t/m 20 april in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di t/m zo 11-17u.

En verder

Takomst Treast. Gastfotograaf Han Singels ziet Friesland t/m 23 maart in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u; Deftige dames, hoge heren; drie eeuwen Gelderse portretkunst 1550-1850 t/m 23 maart in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u; De eeuw van Titiaan; Venetiaanse prenten uit de renaissance t/m 16 febr in het Bonnefantenmuseum, Av Ceramique 250, Maastricht. Di-zo 11-17u;

de Caldic Collectie t/m 2 febr in Museum Boijmans Van Beuningen. Museumpark 18-20, Rotterdam. Di t/m za 10-17u.