Voetballers Willem II praten met scholieren

Willem II heeft in samenwerking met jongerenwerk Tilburg en de gemeente het project De Held gelanceerd. Daarmee wil de voetbalclub een bijdrage leveren aan de maatschappelijke problemen die zich rondom voetbalwedstrijden voordoen.

Het project is begonnen in 1996 in Den Haag. Destijds nam ADO Den Haag samen met een aantal organisaties het initiatief voor een project voor jongeren. Spelers van de profclub bezoeken scholen. In gastlessen wijzen de voetballers de jongeren op hun gedrag en verantwoordelijkheden.

In navolging van ADO Den Haag is FC Utrecht een paar jaar geleden ook begonnen met het project. Willem II is de derde profvoetbalclub die op deze wijze iets doet tegen racisme, discriminatie en onverdraagzaamheid. Tot het einde van dit seizoen worden dertien scholen door voetballers van Willem II bezocht. Samen met een begeleider van het jongerenwerk proberen de spelersprobleemgedrag bespreekbaar te maken. De voetballers praten ook over hun eigen ervaringen met racisme en voetbalvandalisme.

Volgens Willem II-coach Mark Wotte, eerder trainer bij ADO Den Haag en Utrecht, was het project in het verleden succesvol. ,,De voetballers worden door de jeugd als helden gezien. De meester kan duizend keer zeggen dat je niet moet pesten, maar als een speler dat zegt heeft dat meer impact. De kinderen van nu zijn de supporters van de toekomst'', stelt Wotte.

De gemeente Tilburg heeft toegezegd het project financieel te steunen.