Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een reportage uit Noord-Ierland over hoe het nu verder moet met het vredesproces. Ned.2, 17.30-18.55u.

Rondom tien. Discussie over de status van populaire criminelen zoals de onlangs doodgeschoten Heineken-ontvoerder Cor van Hout met oud-staatssecretaris van Justitie Ella Kalsbeek en advocaat Jan Boone, plaatsvervangend korpschef Van Riessen van Amsterdam en Henk Jansen die zich al jaren namens de politie met zware criminaliteit bezighoudt. Ned.1, 21.50-22.35u.

Nova. Gast is de `dichter des vaderlands' Gerrit Komrij naar aanleiding van de Landelijke Gedichtendag. Verder een gesprek met Jacques Huet, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gevangenisdirecteuren over het opsluiten van meer veroordeelden in één cel. En de voortgang van de kabinetsformatie. Ned.3, 22.18-23.13u.

DOCUMENTAIRE

Histories: 1953 - Zondvloed in Vlaanderen. In 1953 werd het westen van Europa getroffen door één van de zwaarste stormen uit de geschiedenis. Behalve Zeeland werden ook gebieden in België getroffen. Canvas, 21.00-21.45u.

Reporter. Reportage over de Balkan en gesprekken met mensen die het drama van Srebrenica overleefden. Het NIOD schreef er een rapport over en onlangs werd de moordpartij uit 1995 afgesloten met een parlementaire enquête. Ned.3, 21.17-22.00u.

Warzone: Kindsoldaten. Over de situatie van (ex-)kindsoldaten en `troostmeisjes' in het grensgebied van Liberia en Sierra Leone in het westen van Afrika. Daar wordt gezocht naar diamanten (bloeddiamanten) die het geld leveren om de bloedige oorlogen te financieren. In de frontlinies sneuvelden duizenden kindsoldaten die onder invloed van drugs gehersenspoeld worden tot moordmachines. Ned.2, 22.55-23.45u.

De wandeling. De 68-jarige primatologe en door Kofi Annan aangestelde `boodschapper voor de vrede' Jane Goodall praat over haar werk, mensen en dieren. Morgen, 16.32-17.00u.

FILM

. The Insider (Michael Mann, 1999, VS). Verbeten paranoia-thriller is een gedurfde aanklacht tegen de tabaksindustrie. Al Pacino speelt een onderzoeksjournalist die hoopt dat Russell Crowe de klok gaat luiden over wantoestanden bij zijn werkgever, een tabaksfabrikant. Gebaseerd op een geruchtmakend artikel in Vanity Fair uit 1996 waarin naar buiten kwam dat de tabaksindustrie welbewust stoffen aan sigaretten toevoegt (waarvan er minstens één kankerverwekkend is) om de verslavende werking van nicotine te vergroten. Net5, 20.30-23.25u., met reclame.

. Batman Forever (Joel Schumacher, 1995, VS). Vaart, humor, oogverblindende decors en rekwisieten zijn de pijlers van stripachtige film in kauwgomplaatjeskleuren en schots-en-scheve beelden. Met Val Kilmer in de hoofdrol, Tommy Lee Jones als hijgende psychopaat, een stuiterende Jim Carrey als The Riddler, Chris O'Donnell als gepiercte Robin en Nicole Kidman als love interest. V8, 20.30-22.45u., met reclame.

. The War Zone (Tim Roth, 1999, Engeland/Italië). Krachtig en subtiel debuut van acteur Roth is ten onrechte nooit in Nederland uitgebracht. Brits arbeidersgezin in winters Devon probeert incestrelatie tussen vader en dochter te verdoezelen. Fel realistisch en nooit te sentimenteel. Ned.3, 0.17-1.52u.

. Howards End (James Ivory, 1992, Engeland). Onberispelijke verfilming van het boek van E.M. Foster toont de morele worsteling en de hypocrisie van de bewoners van het landhuis Howards End. Met o.a. Emma Thompson, Vanessa Redgrave en Anthony Hopkins. Morgen, SBS6, 12.35-15.05u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de winnaar van de Zilveren Camera, ANP-fotograaf Robin Utrecht. Hij maakte de nieuwsfoto over de vermoorde Pim Fortuyn op het Mediapark. Radio 1, 19.04-20.00u.

Theater van het sentiment: Testbemanning. Laatste aflevering in de serie hoorspelen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw wordt toegelicht door regisseur Leon Povel. Radio 2, 22.03-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldsnijder Marco Mout in Zutphen een gesprek met Rembrandt-kenner dr. Ernst van de Wetering over de nieuwe ontdekking van een Rembrandt-schilderij uit een Franse privé-collectie. Na elven opnamen van Domotic, makers van elektronische muziek uit Parijs. Tot slot een geluid uit het historisch archief. 747AM, 22.02-24.00u.