Reddingsplan van Getronics afgewezen

Het reddingsplan van automatiseerder Getronics is mislukt. Gisteravond werd bekend dat 24,5 procent van de obligatiehouders heeft ingestemd met het plan, veel minder dan de vereiste 57,5 procent.

De vakbonden hebben bezorgd gereageerd op de jongste ontwikkelingen. ,,Dit begint langzamerhand zorgwekkend te worden. Dit was kennelijk geen goed plan. Het bestuur zal met iets beters moeten komen'', aldus Maurice Limmen, bestuurder van de CNV Dienstenbond. In Nederland heeft Getronics 6.200 werknemers.

Getronics zal met de belangrijkste schuldeisers om tafel gaan zitten om over een nieuw reddingsplan te onderhandelen. Bestuursvoorzitter Peter van Voorst zegt desgevraagd dat het concern zich zal concentreren op partijen in de Londense City, het financiële hart van Europa. Op basis van die gesprekken zal op 5 februari een nieuw reddingsplan worden gepresenteerd. De topman gaf afgelopen maandag aan dat de op die dag inderhaast opgerichte `informele commissie' van obligatiehouders geen serieuze gesprekspartner voor Getronics is.

Van Voorst is bang dat grote klanten zich als gevolg van de financiële problemen gaan afwenden van de automatiseerder. Hij heeft al contact gehad met opdrachtgevers en uitgelegd dat het reddingsplan een tweede ronde in gaat. De automatiseerder heeft grote klanten zoals Cisco, Microsoft en Dell.

Op 10 januari bood Getronics 569 miljoen euro voor twee obligatieleningen die in 2004 en 2005 moeten worden afgelost. Het bod, dat alleen kon slagen als 57,5 procent van de obligaties door hun houders werd aangemeld, bestaat uit contanten, nieuwe aandelen en een nieuwe obligatielening. Sindsdien is het aandeel Getronics in waarde gehalveerd, van 60 (op 9 januari) naar 23 eurocent.

Volgens diverse betrokkenen is het bod mislukt omdat de offers oneerlijk over de vermogensverschaffers van Getronics zijn verdeeld. Financiële instellingen en banken, die niet alleen met leningen maar ook met (preferente) aandelen in Getronics zitten, zouden worden gespaard. Obligatiehouders vinden dat de banken moeten meedelen in de pijn. Topman Van Voorst zei vanochtend dat hij met de preferente aandeelhouders zal gaan praten. ,,Maar ik wil niet direct zeggen dat dit onderhandelingen zijn.''

Houders die hun obligaties gisteren wel hadden aangemeld, mogen dat weer intrekken.

VAKBONDEN: pagina 16