Pensioenlast van 98 mln bij Wolters Kluwer

Uitgever Wolters Kluwer heeft een voorziening getroffen van 98 miljoen euro om aan toekomstige pensioenverplichtingen in met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te kunnen voldoen.

Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers die de uitgever van juridische, medische en zakelijke publicaties gisteren na sluiting van de beurs heeft bekendgemaakt. Door gedaalde beurskoersen is de waarde van de pensioenbeleggingen gedaald tot onder het dekkingscriterium van 100 procent. Met de voorziening, die na aftrek van belastingen voor 62 miljoen euro drukt op de nettowinst, voldoet het pensioenfonds van Wolters Kluwer weer aan zijn verplichtingen.

Dankzij een boekwinst is de nettowinst van Wolters Kluwer desondanks verdubbeld tot 320 miljoen euro. Dat resultaat is aan de onderkant van de prognose die het bedrijf eerder gaf en licht lager dan financiële analisten hadden verwacht. Het aandeel Wolters Kluwer, dat de afgelopen twaalf maanden al ruim 40 procent in waarde was gedaald, daalde vanochtend met 3,3 procent tot 14 euro.

De omzet van Wolters Kluwer steeg in 2002 met 1 procent tot 3,9 miljard euro. De operationele winst, voor belastingen, afschrijvingen en buitengewone posten, daalde met 4 procent tot 777 miljoen euro. De daling is deels het gevolg van de lage dollarkoers. Gecorrigeerd voor schommelingen van de wisselkoersen steeg de omzet 4 procent en daalde het resultaat uit de normale bedrijfsvoering met 1 procent, aldus het concern.

In de nettowinst van 320 miljoen euro (2001: 140 miljoen euro) zit een boekwinst op de verkoop van dochterbedrijven van 300 miljoen euro verwerkt. Wolters Kluwer verkocht in 2002 de wetenschappelijke uitgeverij Kluwer Academic Publishers en de vakbladenuitgever Bohn, Stafleu Van Loghum. De verkoop van Ten Hagen & Stam, eveneens maker van vakbladen, wordt pas dit jaar afgerond.

Wolters Kluwers grootste divisie, de uitgave van juridische, fiscale en zakelijke publicaties, haalde een omzet van 2,5 miljard euro, een stijging van 2 procent, vooral door overnames. De omzet komt voor de helft uit Europa en voor de helft uit de Verenigde Staten. In medische uitgaven steeg de omzet met 15 procent tot 700 miljoen dollar. De omzet van de educatieve uitgeverij daalde met 2 procent tot 300 miljoen euro.