Onderzoek naar MKZ Kootwijkerbroek

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de vraag of in maart 2001 in Kootwijkerbroek de besmettelijke veeziekte MKZ is uitgebroken. Minister Veerman (Landbouw) heeft dit vanmorgen toegezegd tijdens een werkbezoek aan het gebied.

Inwoners van Kootwijkerbroek hebben altijd getwijfeld aan de officiële diagnose dat op een veehouderij in het Veluwse dorp het besmettelijke mond- en klauwzeervirus was aangetroffen. Bij de bestrijding van het virus werden in een straal van twee kilometer rond het besmette bedrijf tweehonderd bedrijven met in totaal 50.000 dieren geruimd. De ruimingen leidden tot rellen, waarbij de ME moest worden ingezet.

Minister Veerman stelde zich eerder op het standpunt dat het `onomstotelijk' vast stond dat er MKZ in Kootwijkerbroek heerste. Omdat overleg met organisaties uit Kootwijkerbroek beide partijen niet nader tot elkaar heeft gebracht, wil hij dat een commissie met internationale deskundigen een definitief oordeel velt. De Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek gaat akkoord.

Uit eigen onderzoek concludeerde de stichting dat er bij de diagnose en de testen door ID-Lelystad fouten zijn gemaakt. Mogelijk zijn er in het laboratorium monsters verwisseld. De stichting kreeg geen inzage in alle testrapporten van ID-Lelystad. Veerman belooft nu dat de onafhankelijke commissie alle documenten kan inzien.