Om naar uit te kijken

FILM

Valentin

In zijn grotendeels autobiografische, met Nederlands geld gefinancierde film Valentin speelt de Argentijnse regisseur Alejandro Agresti zelf de strenge, agressieve vader van een jongen die in de jaren zestig opgroeit in Buenos Aires zonder zijn moeder te kennen. Agresti won er vorig jaar het Gouden Kalf mee voor de beste regisseur van een Nederlandse productie.

MUZIEK

Requiem 1953

Na vijftig jaar krijgt de Watersnoodramp, die 1 februari 1953 grote delen van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland trof, zijn eigen herdenkingsmuziek. De Friese Zeeuw Douwe Eisenga componeerde Requiem 1953 op verschillende teksten – het latijnse requiem, van de boetprediker Savonarola, de Engelse hulpverlener Christopher Levenson en de Russische dichter Vasili Zjoekovski. Ook muzikaal verwijst Requiem 1953 naar een variëteit aan stijlen.

Requiem 1953 door Zeeuws Orkest en Zeeuws Philharmonisch Koor o.l.v. Joan Berkhemer: 30 jan Concert- en Gehoorzaal Middelburg; 31 jan Nieuwe Kerk Zierikzee; 1 febr Bartolomeuskerk, Zevenbergen; 2 febr Scheldetheater Terneuzen; 6 febr Laurenskerk Rotterdam; 7 febr St. Jacobskerk Vlissingen; 8 febr Grote Kerk Goes. Aanvang 20u15. Inl. www.nazomerfestival.nl of 0118-681100.

THEATER

Tam Tam

Toneelgroep Amsterdam (TA) houdt komende maand het festival Tam Tam in de Stadsschouwburg en de aanpalende Melkweg. De maand begint met Othello van Ivo van Hove, met Hans Kesting. Popzanger Dave Eugene Edwards van 16 Horsepower geeft een concert. Acteur Leon Voorberg rent tijdens de monoloog Marathon 18 kilometer op een lopende band. Skate-danser Marco Gerris zet de TA-acteurs op rolschaatsen. In het Toneelbordeel kan de gast zich in een kleedkamer terugtrekken met een acteur/actrice naar keuze. Leerlingen van het Berlage Lyceum en het Montessori Lyceum spelen Othello jr. Verder reprises van De koopman van Venetië, Barmhartige Samaritanen, Snaren, Carmen, In Two Minds, en Rijnders' Ballet uit 1990.

Stadsschouwburg en Melkweg, Amsterdam. 1-28 febr. Inl 020-5237800 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

BEELDENDE KUNST

Otto van Rees

Het Singer Museum in Laren toont een groot overzicht van het oeuvre van de kunstenaar Otto van Rees (1884-1957). Van Rees volgde de nieuwste artistieke ontwikkelingen in zijn tijd op de voet en was samen met Hans Arp aanstichter van de anarchistische stroming dada. De expositie toont zo'n 100 schilderijen en werken op papier.

Singer Museum Laren, Oude Drift 1, Laren. T/m 27 april. Di-zo en feestdagen 11-17u. Inl 035-5393939.

MODE

Woman

De vrouw als verleidster is het thema dat het Centraal Museum in Utrecht heeft uitgekozen voor een tentoonstelling en een etalageroute in de stad. In de expositie `Woman' geven negen internationaal vermaarde modeontwerpers hun visie op de vrouw in de 21ste eeuw: Viktor & Rolf, John Galliano, Vivienne Westwood, Veronique Leroy, Ann Demeulemeester, Bernard Willhelm, Martin Margiela, Junya Watanabe en Hussein Chalayan. Aan de etalageroute `De verleiding op straat' doen 28 Nederlandse modeontwerpers, fotografen, stylisten en kunstenaars mee. Hun visie op de ideale vrouw is vijf weken lang te vinden in 30 etalages. De route begint bij de winkel Olijf Badmode en Lingerie (Oudegracht 166) en eindigt vlak bij het museum. De officiële opening van de route op 2 februari gaat gepaard met een reeks aan activiteiten.

Woman, 31 jan t/m 18 mei in de Stallen van het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht, Di-zo 11-17 uur, 30 april gesloten. Inl 030-2362362. Etalageproject van 2 febr t/m 9 maart.