Na een stroeve start komt Postma langzaam maar zeker op gang

Dankzij een winnende 1.500 meter en een uitstekende 5.000 meter legde Ids Postma gisteren in Heerenveen beslag op het vierde Nederlandse startbewijs voor de wereldkampioenschappen allround, volgende week in Gotenburg.

Europees kampioen Gianni Romme, Rintje Ritsma en Mark Tuitert waren al zeker van deelname aan de WK. Een onderlinge competitie in het Thialf-stadion in Heerenveen moest gisteren uitmaken wie dat trio naar Zweden zou vergezellen: Postma, De Jong, Van der Rijst, Uytdehaage of Verheijen.

Van tevoren kon Postma zijn kansen moeilijk inschatten, erkende hij. Hij had zich uiteindelijk gemakkelijk geplaatst voor de WK. ,,Het ging makkelijk genoeg. Maar voor hetzelfde geld rijden ze je helemaal naar huis toe'', zei de 29-jarige Fries die dit seizoen beneden zijn kunnen presteerde. Tot gisteren in Heerenveen.

Het seizoen was onrustig van start gegaan voor Postma. Hij maakt deel uit van een kleine ploeg – met Gretha Smit en trainster Ingrid Paul – die aanvankelijk geen sponsor had. Toen kwam sponsor DPA en sinds een maand maakt ook Van der Rijst deel uit van de ploeg. Die bleek een ideale trainingspartner voor Postma. Mede dankzij de nieuwkomer maakte Postma zich een rustiger slag eigen, een belangrijke aanpassing in zijn techniek die gisteren resulteerde in een fraaie zege met als beloning het WK-startbewijs. ,,Ik zag dat Ralf meer tijd nam voor zijn slag dan ik. Ik dacht, ja, zo moet het. Het zijn details, maar het heeft wel geholpen.

Coach Paul: ,,Het hele jaar is hij al fit en sterk, maar in het begin was het alleen maar gerag en gestomp op het ijs en verspilde hij veel kracht. Hij wilde zo graag.Nu gaat hij veel beter met zijn krachten om.'' Na de skate-off behoort Postma tot de favorieten voor de wereldtitel, die hij in 1997 (Nagano) en 1998 (Heerenveen) won. ,,En nu maar eens kijken of we in Zweden bij de eersten kunnen komen'', zei hij gisteren opgewekt.

Volgende week keert hij terug naar de baan waar hij in '94 zijn eerste WK-allround reed. Als debutant, in het bezit van de Nederlandse allroundtitel, won hij de eerste afstand op dat toernooi, de 500 meter. Ondanks zijn negentiende plaats op de 5.000 meter eindigde Postma nog als tweede, achter wereldkampioen Johann Olav Koss; niet slecht voor een jongen van twintig. Aan het stadion in de Gotenburgse buitenwijk Ruddalen bewaart hij goede herinneringen. ,,Nu zit er een dak op.''

Dat de Nederlandse schaatsers zo kort voor de WK nog zo diep moesten gaan in een skate-off, deerde Postma niet. ,,In het buitenland zullen ze misschien zeggen: hoe verzin je het om nu nog een skate-off te houden. Maar als er in een land zoveel goeie schaatsers zijn, vind ik een skate-off nog niet zo'n gek fenomeen.''

Postma is niet bang dat hij over tien dagen de tol moet betalen voor zijn inspanning van gisteren. ,,Zo'n wedstrijdje rijden maakt me niks uit'', sprak hij laconiek. Precies op tijd werkt Postma weer aan zijn marktwaarde. Zijn contract bij DPA loopt af en hij heeft de intentie om door te gaan. Over een vervolg heeft hij amper nagedacht, want voor hem is het seizoen nog maar net begonnen.