Montenegro: fiat voor unie

Na het Servische heeft gisteren ook het Montenegrijnse parlement de grondwet van de nieuwe unie van beide landen goedgekeurd. Ook de wet die de toepassing van de grondwet regelt kreeg het fiat van het parlement in Podgorica.

De grondwet werd goedgekeurd met 55 tegen acht stemmen. De regerende – onafhankelijkheidsgezinde – Democratische Partij van Socialisten (DPS) stemde voor, net als drie oppositiepartijen, waaronder de neocommunistische Socialistische Volkspartij SNP. De acht tegenstemmen waren afkomstig van de sociaal-democraten (die met de DPS regeren), de Burger-Liberale partij en de partijen van de Albanese minderheid. De oppositionele Liberale Alliantie, die tegen de unie met Servië is omdat ze de onmiddellijke onafhankelijkheid van Montenegro eist, boycotten de zitting.

Ook bij de stemming over de toepassing van de grondwet – die onder andere de verdeling van de federale bezittingen regelt – reageerden de regerende coalitie en de oppositionele coalitie verdeeld. De toepassingswet werd aangenomen met 44 tegen 18 stemmen. Alleen de twee grote partijen in de Montenegrijnse politiek, de regerende DPS en de oppositionele SNP, stemden voor de wet. Alle andere partijen – regerend of oppositioneel – stemden tegen.

Eerder deze week stemde het Servische parlement al in met de nieuwe grondwet (met 166 tegen 47 stemmen) en de toepassingswet (met 130 tegen 83 stemmen). Als het federale Joegoslavische parlement de beide documenten ook goedkeurt, kan de nieuwe staat `Servië en Montenegro' officieel worden uitgeroepen en verdwijnt de staat Joegoslavië van de kaart van Europa. De voorzitter van de `Tweede Kamer' van het federale parlement, Dragoljub Micunovic, zei gisteren dat het waarschijnlijk vrijdag of zaterdag tot een debat komt.

De secretaris-generaal van de Raad van Europa, Walter Schwimmer, heeft gisteren de uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal van de vroegere legerleider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic, een voorwaarde genoemd voor de toelating van `Servië en Montenegro' tot de Raad. Eerder was gezegd dat er maar één voorwaarde voor de toetreding van de nieuwe staat was: de nieuwe grondwet. De Amerikaanse regering heeft gedreigd alle hulp aan Joegoslavië te staken als Mladic uiterlijk op 31 maart niet is uitgeleverd. Gisteren werd in Belgrado gezegd dat het uiterst moeilijk is Mladic aan te houden als men zou weten waar hij is, omdat er bij de aanhouding ,,slachtoffers'' zouden vallen. Aangenomen wordt dat Mladic bewapende lijfwachten heeft.