Misdadigers Mexico als agent vermomd

De hoofdcommissaris van Mexico-Stad wil nieuwe fraudebestendige politieuniformen inzetten in de strijd tegen criminaliteit en corruptie.

Dat is volgens de Mexicaanse politietopman Marcelo Ebrard nodig omdat misdadigers zich steeds vaker verkleden als agenten. De nieuwe kleding moet ook voorkomen dat politiemannen hun uniformen aan misdadigers verhuren, wat regelmatig gebeurt.

Ebrard zei dat het plan nog in studie is en dat hij daarom geen nadere bijzonderheden kon geven. Maar hij gaf wel aan dat de fraudebestendige uniformen misschien gemaakt kunnen worden van een speciaal materiaal dat voor het grote publiek niet verkrijgbaar is.

Dat idee was meteen het lachertje van de dag in de Mexicaanse sloppenwijken. Politieagenten hebben daar zo'n slechte reputatie dat iedereen zijn uiterste best doet om bij hen uit de buurt te blijven, wat een controle van het materiaal van hun uniformen onmogelijk maakt. Gisteren meldde het dagblad Reforma dat twee agenten waren gearresteerd die twee voorbijgangers illegaal hadden gefouilleerd en bestolen van ongeveer 3.700 pesos, zo'n 40 euro. Ook schreef de krant over de aanhouding van een agent die werd verdacht van gijzeling. De 90.000 slecht betaalde politiemensen in Mexico-Stad verdienen graag wat bij. Ze nemen graag smeergeld aan. Incidenteel schuwen ze ook niet een roof, een gewapende overval of een ontvoering.

De aankondiging van de hoofdcommissaris kwam twee weken nadat de oud-burgemeester van New York, Rudy Giuliani, een eerste bezoek aan Mexico-Stad had gebracht. Het gemeentebestuur heeft hem enkele maanden geleden ingehuurd als adviseur om de criminaliteit terug te dringen voor een bedrag van 4,3 miljoen dollar. Met zijn anti-gedoogcampagne bracht Giuliani in de jaren negentig de misdaad in New York drastisch terug.

De hoofdcommissaris moet misschien ook eens denken aan fraudebestendige politiewagens. Volgens de krant Reforma zijn voor 700 dollar al nagemaakte politieauto's te koop, compleet met sirene en zwaailicht. Politie-unformen zijn bij straatverkopers verkrijgbaar voor minder dan dertig dollar.