Meer dan ooit `een vriend van Ayaan' 3

De critici van Ayaan nemen hun toevlucht tot insinuaties en rationalisaties van een bedenkelijk niveau.

De een na de ander hoor ik zeggen dat de uitlatingen van Ayaan begrijpelijk zijn in het licht van haar persoonlijke ervaringen (lees: clitoridectomie, uithuwelijking e.d.), en dat Ayaan er daarom goed aan zou doen zich onder psychiatrische behandeling te laten stellen. Dat is een schandelijke manier van denken van mensen die kennelijk nooit de moeite hebben genomen zich eens te verdiepen in de werkelijke gevolgen van misbruik, vernedering en mishandeling van kinderen.

Zouden zij dat wel hebben gedaan, dan zouden zij Ayaan Hirsi Ali heel anders waarderen. Niet alleen zouden zij begrijpen dat Ayaan haar trauma verwerkt op een manier die volstrekt ongevaarlijk is voor anderen, maar ook en dat is nog veel belangrijker dat haar persoonlijke ervaringen vergelijkbaar zijn met die van vele duizenden andere mensen die met hun onbehandelde trauma's in Nederland moeten leven. Zij is in die zin dus de perfecte volksvertegenwoordiger van een onmondige groep met grote psychische problemen, waar kennelijk niet over mag worden gepraat, behalve in bagatelliserende termen als `cultuurverschillen'.

    • A. Luursema