Meer dan ooit `een vriend van Ayaan' 1

1In zijn column `De vrienden van Ayaan' (NRC Handelsblad, 28 januari) doet Sjoerd de Jong het voorkomen alsof ik als `vriend van Ayaan Hirsi Ali' de liberale politicoloog als een hinderlijke baksteen zou hebben laten vallen. Hij citeert uit mijn Trouw-column van 28 januari: ,,Haar woorden over Mohammed waren niet bevorderlijk voor haar imago, onhandig en niet helemaal juist.' Wat je het selectief hanteren van de hegschaar kunt noemen. Wat De Jong niet vertelt is dat mijn stuk juist een pleidooi is voor het recht op vrijheid van meningsuiting van Hirsi Ali, ondanks haar onhandigheid als vers gekozen volksvertegenwoordigster. Waarom citeert hij niet de conclusie van mijn stuk? ,,Dat Hirsi Ali door beledigde moslims onder pek en veren wordt bedolven hoort bij het spel van de polemiek. Maar dat een heel consortium van organisaties en vooraanstaande individuen om straf en repressie schreeuwt, haar uitsluiting van het politieke leven eist en de criticaster van hun geloof, als in de beste dagen van de Sovjet-Unie, naar de psychiatrische verpleging verwijst, moet alle democraten van dit land, ongeacht hun religieuze overtuiging, tot hernieuwde waakzaamheid dwingen.'

Ik ben meer dan ooit een `vriend van Ayaan' en van het vrije woord.

    • Sylvain Ephimenco