Man snijdt keel door in rechtbank Assen na vonnis

Een 45-jarige man uit Nieuw Buinen heeft gisteren voor het oog van de rechtbank in Assen geprobeerd zijn keel door te snijden.

Dat gebeurde nadat hij het vonnis tegen zich had horen uitspreken, waarbij hij werd veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf wegens ontucht met zijn negenjarige stiefdochter. De man, tegen wie vier jaar cel was geëist, nam haar onder meer – geblindddoekt en met haar mond dichtgeplakt – mee naar een geheime SM-kamer, waar hij het kind seksueel misbruikte.

Direct na het vonnis pakte hij een mesvormig voorwerp waarmee hij zich in zijn hals stak, daarna liet hij zich hevig bloedend op de grond vallen. Twee agenten van de parketpolitie boden eerste hulp, die de man aanvankelijk met zijn armen probeerde af te weren. Hij verkeert, hoewel hij grote hoeveelheden bloed verloor, niet in levensgevaar. Hij kreeg gisteren bloed toegediend, aldus de Asser persofficier van justitie M. Wolters.

Via zijn advocaat, P. van der Meer, heeft de man inmiddels laten weten dat hij in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Maar volgens zijn raadsman heeft hij na de mislukte zelfmoordpoging zijn doodswens behouden. B. heeft zijn advocaat ook verteld over het meegesmokkelde mes. Hij zou het in het Huis van Bewaring in Hoogeveen zelf in elkaar hebben gezet met een scheermesje en het doelbewust hebben meegenomen naar de rechtbank. De rijksrecherche onderzoekt hoe de man het mesje mee kon nemen en bij zich kon houden in de rechtszaal.

De verdachte kwam uit gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen, werd vervoerd naar Assen en daar kort ingesloten in de cellengang van de rechtbank. Omdat de man vanuit een inrichting werd aangevoerd, gaat hij niet door een detectiepoortje, dat bij de publieksingang staat.

Raadsman Van der Meer benadrukt dat zijn cliënt de ontucht blijft ontkennen. ,,Hij wordt niet geloofd en is tijdens de zitting voor leugenaar uitgemaakt. Hij zou niet meegewerkt hebben tijdens het onderzoek, maar dat klopt niet. Hij heeft hooguit gezegd dat het verleden er niet toe doet'', zegt Van der Meer.

De advocaat heeft B. woensdag opgezocht in het ziekenhuis in Assen. ,,Mijn cliënt liet meteen weten dat hij, zodra hij in de gelegenheid is, een nieuwe zelfmoordpoging gaat ondernemen.''

Volgens de advocaat wil de man niet meer verder leven omdat hij niet wordt geloofd. Van der Meer wijst er verder op dat de familie van B. de schokkende details over de ontuchtzaak uit de media heeft vernomen.