Koersen ING en Aegon herstellen

De financiële fondsen ING, Fortis en Aegon luidden vanochtend het herstel in van de Amsterdamse effectenbeurs. De koerswinst van de verzekeraars lag aan het begin van de middag rond de 5 procent. Daarnaast lieten ook technologiefondsen als Philips en ASML een kleine stijging zien, waardoor de beeldbepalende AEX-index rond het middaguur met 2,9 procent was toegenomen tot 291,40 punten.

Gisteren, toen de AEX-index zelfs een dieptepunt noteerde van 273 punten, waren het juist de verzekeraars die voor de daling zorgden. Met name levensverzekeraars worden door de beursmalaise getroffen omdat zij over grote beleggingen beschikken die als buffer voor toekomstige verplichtingen dienen. Zodra de beurs herstelt, werkt dat effect dubbel door voor de verzekeraars. De branchegenoten ING en Fortis profiteerden ook van een opwaardering door zakenbank JP Morgan.

Naast de verzekeraars behoorde chipmachinefabrikant ASML tot de uitblinkers. Het Veldhovense bedrijf maakte vanochtend bekend een stap in het juridische gevecht met de Japanse concurrent Nikon te hebben gewonnen. Een Amerikaanse rechter verwierp de beschuldiging dat ASML inbreuk zou hebben gepleegd op patenten van de Japanners. Het aandeel won vanochtend 7 procent tot 7,33 euro.

Wolters Kluwer, dat vandaag de voorlopige cijfers over 2002 vrijgaf, leverde in. Beleggers straften het aandeel af met een terugval van ruim 3 procent, mede door tegenvallers in de tweede helft van 2002.

Het herstel in Amsterdam was het duidelijkst, maar ook andere beurzen in Europa boekten winst. De FTSE-100 in Londen steeg 1,9 procent tot 1.765 punten, de CAC-index in Parijs won 2,3 procent (2.901) en de DAX-index in Frankfurt ging 0,6 procent omhoog (2,721). De Duitse softwareonderneming SAP steeg in Frankfurt 1 procent na een sterke winststijging in het vierde kwartaal en de belofte dat de winstgevendheid verder zal verbeteren.

De beurs van Tokio leed wel verlies. De Nikkei-index daalde 0,2 procent tot 8.317 punten. De Japanse handel begon nog positief na koersstijgingen op Wall Street, maar in de middaghandel sloeg de stemming om. Vooral banken verkochten aandelen, zo constateerden handelaren. De Nikkei daalde daardoor voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag. De index is nu dichtbij het laagste niveau in twintig jaar.