Italië

Nicola Piovani

Componist Nicola Piovani is onlosmakelijk verbonden met het succes van vele Italiaanse films in de afgelopen dertig jaar. Voor de gebroeders Taviani maakte hij de soundtracks van monumentale films als Kaos en La notte di San Lorenzo. Hij was verantwoordelijk voor de muziek van Federico Fellini's laatste drie werken (Ginger e Fred, Intervista en La voce della luna) en won in 1999 een Oscar voor de soundtrack van Roberto Benigni's La vita è bella. Op dit moment trekt hij met een kleine groep musici en zangers door Frankrijk en Italië om zijn melodieën ten gehore te brengen. Tijdens het concert worden op een groot scherm beelden geprojecteerd uit de bijbehorende films. Piovani heeft opzettelijk gekozen voor kleine, intieme zalen om met zijn muziek de magische sfeer van de beelden te kunnen oproepen.

Concerto Fotogramma van Nicola Piovani en I Solisti dell'Orchestra Aracoeli. O.a. 31 jan. in het Teatro Comunale van Carpi en 1 en 2 feb. in het Teatro Politeama van Prato. Inl www.nicolapiovani.it

Van Gogh en de impressionisten

Vanaf de eerste aankondigingen in de pers loopt het storm in Treviso bij het reserveren van toegangskaarten voor de expositie over Van Gogh en zijn tijdgenoten. Als tijdvak is de periode gekozen tussen de eerste (1874) en de laatste impressionistische tentoonstelling (1886) die in Parijs gehouden werden. Centrale figuur van de expositie is Vincent zelf en van zijn hand zijn 50 van de in totaal 160 geëxposeerde schilderijen en tekeningen. Van Gogh bezocht de laatste impressionistische tentoonstelling en raakte zo bekend met het werk van Signac, Seurat, Gauguin en andere minder bekende grootheden als Caillebotte, Morisot en Casatt.

Als portret van een tijdperk een waardig vervolg op de grote Van Gogh & Gauguin-tentoonstelling in Amsterdam.

L'impressionismo e l'età di Van Gogh in de Casa dei Carraresi, Via Palestro 33/35, Treviso. T/m 30 maart. Ma, di, do 9-20u, wo, vr, zo 9-22u, za 9-24u. Inl en reserveringen 0039-0438-21306 of www.lineaombra.it

En verder

Het veelluik van Crivelli t/m 2 febr in de Gallerie dell'Accademia, Venetië, 0039-0415222247; I marmi colorati della Roma imperiale t/m 9 febr in de Mercati di Traiano, Rome, 0039-06692050630; Da Tiziano a Caravaggio a Tiepolo t/m 16 febr in het jachtslot van Stupinigi, Turijn, 0039-0239226290; I Borgia t/m 23 feb. in het Palazzo Ruspoli, Rome, 0039-066874704 of www.palazzoruspoli.it.