Gijzelnemer doodgeschoten in hof Arnhem

De politie heeft gistermiddag een 20-jarige Albanees doodgeschoten die in het Arnhemse gerechtshof officier van justitie B. van der Krabben gegijzeld hield. De officier raakte zwaargewond.

De gijzeling begon iets voor half een. De 20-jarige Albanees moest voor de rechtbank verschijnen ter gelegenheid van een zogeheten pro-formazitting in zijn zaak. Justitie verdacht de man van twee vorig jaar gepleegde gewapende roofovervallen en een gewelddadige verkrachting.

In de zittingszaal bleek de man over een pistool te beschikken. Met behulp daarvan maakte hij een bewaker diens wapen afhandig. De bewaker wist vervolgens de zaal uit te vluchten, evenals de drie rechters, de griffier, de aanwezige tolk en een journalist. Alleen officier Van der Krabben bleef achter.

Het paleis van justitie en de directe omgeving daarvan werden ontruimd, een arrestatieteam van de politie verschanste zich in het pand. In de daaropvolgende uren eiste de gijzelnemer contact met een medeverdachte, die gedetineerd zit in een huis van bewaring in Arnhem. De politie schakelde speciaal daartoe opgeleide onderhandelaars in. In de telefoongesprekken met hen dreigde de gijzelnemer de aanklager te doden als er niet aan zijn eisen werd voldaan. Hij drukte zich in gebrekkig Engels uit.

De Arnhemse hoofdofficier van justitie R. Daverschot verklaarde gisteren op een persconferentie dat hij het arrestatieteam opdracht had gegeven in te grijpen als er in de rechtszaal geschoten zou worden. In de zaal viel inderdaad een schot, even voor drie uur, waarop het team binnenviel. In de schotenwisseling die volgde werd de gijzelnemer dodelijk getroffen en raakte de officier van justitie zwaargewond. Het is onduidelijk of de officier is geraakt door de gijzelnemer of door het arrestatieteam. De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar de toedracht van de gijzeling. Ook onderzoekt de dienst de herkomst van het wapen dat de gijzelnemer in de rechtszaal tot zijn beschikking bleek te hebben. De officier van justitie is buiten levensgevaar.

De journalist van dagblad De Gelderlander die gistermiddag getuige was van het begin van de gijzeling beschrijft vandaag in de krant wat hij heeft gezien. ,,Een stevige, maar niet al te grote, kortgeknipte man rent brullend door de zaal. In zijn rechterhand heeft hij een groot zwart pistool, in zijn linkerhand lijkt hij een zilverkleurig pistooltje vast te hebben. Hij bedreigt een jonge parketwacht en zwaait dan met de wapens richting de rechters. De drie vrouwelijke rechters en de griffier springen op en rennen richting de raadkamerdeur, schuin achter de tafel van de rechters.

,,De tierende man rent als een bezetene achter hen aan, maar de raadkamerdeur wordt voor zijn neus dichtgegooid. De man keert zich om en rent schreeuwend terug naar de parketwacht. Hij dwingt hem te knielen, waarna hij hem de loop van het zwarte pistool in de nek duwt. Het doodsbange slachtoffer verroert zich niet.'' Daarna verlaat de journalist via een aparte uitgang de perstribune.