Gedetineerde steekt vrouw Leeuwarden

Een 51-jarige medewerkster van gevangenis De Marwei in Leeuwarden is gistermorgen in een handvaardigheidslokaal doodgestoken door een 29-jarige gedetineerde.

De vrouw, die al ruim twee jaar in De Marwei werkte, begeleidde er een groepje gedragsgestoorde gedetineerden. De medewerkster is volgens de Leeuwarder persofficier O. Brouwer ,,zeer waarschijnlijk' meerdere malen gestoken met een stuk gereedschap dat gebruikt wordt bij de creatieve activiteiten. De vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen. Het is de eerste keer dat in Nederland een gevangenismedewerker door een gedetineerde is doodgestoken. De vrouw kwam uit Leeuwarden, was getrouwd en moeder van twee kinderen.

Of er een aanleiding was voor het incident is onbekend. ,,We weten nog heel weinig van wat er exact is gebeurd', aldus directeur M. van Veen van de Directie Penitentiaire Inrichtingen Noord. De verdachte, van Joegoslavische afkomst, is aangehouden en heeft inmiddels bekend. Hij wordt nog deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man verbleef twee weken op de afdeling en was in afwachting van een tbs-behandeling. De rechtbank van Assen veroordeelde hem vorig jaar tot anderhalf jaar cel en tbs wegens poging tot doodslag. Volgens locatiedirecteur J. de Jong van De Marwei hadden zich de afgelopen weken geen incidenten met hem voorgedaan. ,,Hij leek een vrij correcte man, maar onberekenbaar, zoals nu is gebleken.' Gisteren werd direct een recherchebijstandsteam gevormd, dat een sporenonderzoek uitvoerde en andere medewerkers en gedetineerden gaat horen. Ook werd de cel van de man onderzocht.

Onduidelijk is of de vrouw alleen in de ruimte was met de verdachte of dat er meer gedetineerden aanwezig waren. Zeker is wel dat er geen bewaker aanwezig was, aldus De Jong. De afdeling Scholing en vorming, waar de steekpartij plaatsvond, bestaat uit meerdere lokalen, waar gedetineerden alleen of in kleine groepjes van zo'n vier à vijf man aan het werk zijn. Na de steekpartij sloegen andere gedetineerden alarm. De verdachte meldde zich hierop bij de bewaarders.

Volgens clusterdirecteur Van Veen was de doodgestoken medewerkster gewend om met gedragsgestoorde gedetineerden te werken.