Europese oproep tot eenheid over Irak

Acht Europese regeringsleiders hebben vandaag in een gezamenlijke brief opgeroepen tot eenheid van Europa en de Verenigde Staten tegen het regime van Saddam Hussein.

Hun steunbetuiging aan de Amerikaanse president Bush, die niet is ondertekend door de leiders van Frankrijk, Duitsland en Nederland, staat vandaag in Europese en Amerikaanse kranten. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft premier Balkenende de brief niet ondertekend omdat Nederland wil dat ,,Europa als eenheid optreedt'' inzake Irak. Nederland wil dit bevorderen ,,langs diplomatieke weg'' en niet ,,via een brief'', aldus een woordvoerder van de RVD.

De ondertekenaars van het artikel zijn de leiders van Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Portugal, Denemarken, Tsjechië, Polen en Hongarije. Het initiatief is afkomstig van de Spaanse premier Aznar. ,,De transatlantische relatie mag niet ten offer vallen aan de hardnekkige pogingen van het huidige Iraakse regime om de wereldvrede in gevaar te brengen'', schrijven de regeringsleiders. Volgens hen vormen ,,het Iraakse regime en zijn massavernietigingswapens een evident gevaar voor de mondiale veiligheid''.

De leiders schrijven ook: ,,Onze kracht ligt in eenheid. We moeten verenigd blijven in het erop aandringen dat dit regime ontwapend wordt.'' De gezamenlijke brief wordt algemeen beschouwd als een afwijzing van de positie van Frankrijk en Duitsland, die ernstige bedenkingen hebben tegen militair ingrijpen in Irak. De leiders waarschuwen dat de geloofwaardigheid van de Verenigde Naties in het geding is. ,,We kunnen niet toestaan dat een dictator die resoluties systematisch schendt. Als ze niet worden nageleefd zal de Veiligheidsraad zijn geloofwaardigheid verliezen en zal dit ten koste gaan van de wereldvrede.''

De woordvoerder van de RVD zegt dat de ,,concepttekst'' die de Nederlandse regering tijdens het weekeinde kreeg voorgelegd ,,afwijkt'' van het definitieve artikel. Volgens ingewijden rond het kabinet stonden op dat moment alleen nog de handtekeningen van de Britse en Spaanse premiers onder het artikel, dat van Britse kant werd voorgelegd. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt: ,,Wij hebben er geen behoefte aan verschillen in Europa te accentueren en willen juist bruggen slaan.'' Volgens de RVD-woordvoerder heeft president Bush maandagavond in zijn telefoongesprek met Balkenende niet over de brief gesproken.

Brief: pagina 7