`Europa verlaagt VS tot meelijwekkend niveau innovatie'

Grote, logge ondernemingen, rijke Europese elites, accountants, pensioenfondsen, vakbonden, financiële journalisten, ze worden allemaal aan de schandpaal genageld in een vonkende brief van Alfred R. Berkeley III, vice-voorzitter van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die hij gisteren heeft gestuurd aan de Financial Accounting Standards Board (FASB). Daarin trekt hij fel van leer tegen al diegenen in zowel Europa als de Verenigde Staten, maar vooral in Europa, die eisen dat opties op aandelen voortaan ten laste van de winst moeten komen.

Europeanen moeten het in zijn brief met name ontgelden. Onder het mom van het streven naar `boekhoudkundige convergentie' zijn ,,zij van plan om Amerika te verlagen naar hun eigen meelijwekkende niveau van innovatie en arbeidsmobiliteit''.

Het feit dat een handjevol toplieden van schurkenstreken worden verdacht omdat zij ,,meer uit [hun] opties hebben gehaald dan ze behoorden te doen'' verwart volgens Berkeley alleen maar de discussie. De kern van de zaak is namelijk niet het misbruik door een kleine elite. Het gaat er juist om optiebezit zo veel mogelijk aan te moedigen, omdat breed gedragen economisch eigendom de ,,veiligste weg is naar een stijgende levensstandaard en politieke stabiliteit''.

De in Connecticut gevestigde FASB is een discussie begonnen over haar voorstel ondernemingen vrijwillig te laten beslissen of opties kosten zijn die ten laste moeten komen van de winst of dat zij daartoe moeten worden gedwongen, zoals de in Londen gevestigde International Accounting Standards Board (IASB) heeft voorgesteld. De brief van de Nasdaq-topman is een van de inmiddels 40 reacties die bij de FASB binnengekomen zijn. De deadline is aanstaande zaterdag.

In Nederland lijkt de uitkomst al vast te staan. Gisteren werd bekend dat de Raad voor de Jaarverslaggeving kiest voor dwang en zich daarmee schaart achter het standpunt van de IASB, die vooral invloedrijk in Europa is.

In de VS hebben bedrijven als Coca-Cola, General Electric, The Washington Post en de financiële bedrijfstak aangekondigd de opties vrijwillig als kostenpost in hun resultaten te verwerken.