EU: staatsinvloed KPN, TPG te groot

De Europese Commissie dreigt op korte termijn met een procedure tegen Nederland wegens de verregaande zeggenschap van de Nederlandse overheid bij telecombedrijf KPN en postbedrijf TPG. Dit is in goed ingelichte kringen van de Europese Commissie vernomen.

De speciale zeggenschap van de Nederlandse overheid, onder meer bij de benoeming van bestuurders, heeft het karakter van een `gouden aandeel'. Volgens Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) zijn `gouden aandelen' van overheden in bijvoorbeeld voormalige staatsbedrijven een belemmering voor het vrije kapitaalverkeer en daarmee de marktliberalisering in de Europese Unie, omdat overnames kunnen worden gehinderd.

De Europese Commissie stuurt nu aan Nederland een brief met een zogenoemde `beredeneerde opinie' over de kwestie. Dat is de laatste stap naar een klacht bij het Europese Hof in Luxemburg. In de brief legt de Commissie opnieuw haar bezwaren uit. Indien Nederland niet binnen twee maanden kan duidelijk maken welke corrigerende maatregelen zijn genomen, volgt de stap naar het Hof in Luxemburg. De Europese Commissie had al eerder schriftelijk om uitleg aan Nederland gevraagd over KPN en TPG.

De kwestie van `gouden aandelen' kwam vorig jaar juni in een stroomversnelling na een uitspraak van het Europese Hof over zulke aandelen van de nationale overheden bij de Franse oliemaatschappij Elf Aquitaine en in de Portugese financiële, energie- en transportsector.

Volgens het Hof zijn gouden aandelen in voormalige staatsondernemingen alleen toegelaten als er een `nationaal strategisch belang' mee is gemoeid. Economische overwegingen kunnen niet als rechtvaardiging van zulke beschermingsconstructies worden opgevoerd. De uitspraak van het Hof werd gezien als een belangrijke overwinning voor Eurocommissaris Bolkestein. Toen al voorspelden deskundigen dat de uitspraak niet zonder gevolgen zou blijven voor andere gouden aandelen. De actie tegen Nederland moet volgens een hoge Commissiefunctionaris dan ook mede worden gezien ,,in het licht van de uitspraak van het Hof''. De Europese Commissie zou onder meer ook Italië willen aanpakken wegens overheidsbelangen in de energiesector.

    • Hans Buddingh'