En wat doen de kinderen

Schrijvers ontmoeten

Zondag 2 februari is het Groot Kinderboekenschrijversverjaardagsfeest en dat komt omdat de Werkgroep Jeugdboekenschrijvers van de Vereniging van Letterkundigen 50 jaar bestaat. Deze schrijversclub heeft 150 leden die regelmatig bij elkaar komen om over hun werk te praten. Zij vieren hun feest graag met de kinderen waarvoor ze schrijven in de Bibliotheek Rotterdam, waar 75 schrijvers aanwezig zullen zijn. Zoveel kinderboekenschrijvers waren nog nooit eerder tegelijk op één feest! Dus dé kans om je favoriete schrijver op een boekenmarkt te ontmoeten en om boeken te laten signeren. Op de markt is ook het bijzondere jubileumboek te koop, Het Groot Kinderboekenschrijversboek. In deze dikke pil van 265 bladzijden vind je `doe-pagina's' met een quiz, een boekenverlanglijst, schrijf- en tekentips. Bovendien stellen alle 150 leden zich uitgebreid aan je voor met hun foto, een levensbeschrijving, hun handtekening en hun favoriete fragment. Dit boek kost maar €2. Vanaf 13u30 tot 16u15u zijn er in 6 verschillende zalen 22 verschillende voorstellingen door kinderboekenschrijvers als Jacques Vriens, Imme Dros, Paul Biegel, Mies Bouhuys en Rindert Kromhout. Kaartjes kosten €2 per voorstelling en je krijgt er gratis iets lekkers te eten en wat te drinken bij.

Groot Kinderboekenschrijversverjaardagsfeest op zo 2 febr van 13u30-16u15 in de bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110. De toegang is gratis maar de voorstellingen kosten €2. Res 010-2816262.

Kunst ontdekken

Driehonderd kinderen uit Rotterdamse wijken hebben meegedaan aan een groot kunstproject. Onder leiding van echte kunstenaars bekeken ze websites van ontwerpers uit de hele wereld. Uit Nederland, Marokko, Turkije, Suriname, Iran of Kaapverdië. Zo deden de kinderen ideeën op om ook zelf iets te maken. Elk kind heeft een eigen kunstwerk uitgezocht als inspratie voor hun eigen kunstwerk. Soms was dat een tekening, maar soms ook een sprookjesboek, een beschilderd beeldscherm, of een kijkdoos. Al die kinderkunstwerken zijn te zien in het Wereldmuseum in Rotterdam. De tentoonstelling heet `Kidskunst off-line'. Naast het werk van de kinderen wordt ook werk van de kunstenaars die meededen getoond. Bij de expositie is een leuk boekje uitgekomen, de Kalief en de Priegeltjes. Het is een oosters sprookje en de tekeningen erin zijn door kinderen gemaakt.

Het is voor €6,50 te koop bij drie Rotterdamse boekhandels.

In het Wereldmuseum is zondag 1 februari van 13u30-15u ook de voorstelling Terang Bulang en de Steenhouwer te zien door Fundevogel Eurythmie-theater Wien.

De arme steenhouwer is ontevreden over zijn leven. Een engel hoort zijn klaagzang over te weinig geld en te hard werken en vervult zijn wensen. Hij wordt rijk, maar net als in veel andere sprookjes wordt hij toch niet gelukkig.

Kidskunst off-line in Galerie Hotel `Het Reispaleis', Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam. T/m 13 april. wo 13-17u, za en zo 10-17u. Het museum is open di-zo 10-17u. Inl 010-2707172. Boekje o.a. bij Donner (Lijnbaan), hotel New York, De kleine Kapitein (Meent) en Van Gennep (Oude Binnenweg), of bestellen via KidsKunst, 010-4264840. Terang Bulang en de Steenhouwer, theatervoorstelling voor kinderen vanaf 5 jaar op zo 1 febr van 13u30-15u. Toegang €5 per persoon res 010-2707190.

Dino's verzamelen

Rico van Riezen (13 jaar) verzamelt alles wat te maken heeft met dinosauriërs, vooral met de monsters die in de films Jurassic Park I, II en II voorkomen. In De Verzamelplaats, de expositieruimte voor kinderen in het Fries Museum, is zijn verzameling te zien.

Zijn favoriete dino in de verzameling is de T-Rex, de grootste en gevaarlijkste van alle dino's: hij beweegt heel natuurgetrouw en maakt angstaanjagende geluiden.

De Verzamelplaats van Rico van Riezen t/m 11 febr in het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Open di t/m zo 11-17u. Toegang onder de 13 jaar gratis, van 13 t/m 18 jaar €2,50 en volwassenen €5, mjk gratis. Op woensdag is de entree ook gratis. Inl 058-2555500.

Dansen in het museum

Elke eerste zondag van de maand laten de dansorgels van het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement van 12 tot 17u hun klanken horen. Ze spelen echte dansmuziek, van Weense wals tot tango. Bezoekers kunnen op de muziek dansen. Op 25 en 26 februari (om 14, 15 en 16u) kun je luisteren naar verhalen over het muzikale speelgoed in het museum. Bijvoorbeeld over De Banjospeler, De Violist op de Regenton en De Goochelaar. Tijdens de vertelling komt het speelgoed tot leven. En op 2 maart spelen de dansorgels oude en nieuwe kinderliedjes en kun je non-stop dansen, ook weer van 12 tot 17u.

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Buurkerkhof 10, Utrecht. Di-za 10-17 uur, zo en feestdagen 12-17 uur. Tel. 030-2312789, www.museumspeelklok.nl.

Toneel spelen

Ben je tussen 11 en 18 jaar en wil je zingen of toneelspelen, dan kun je weer terecht in het gebouw Felix Meritis in Amsterdam. Op 8 februari begint daar de Amsterdamse jeugdteJAterschool (de AJTS) aan een nieuw seizoen. De school verzorgt meerjarige cursussen.

Jongeren kunnen er kennis opdoen op het gebied van toneel en theater. De leerlingen krijgen beweging, stem- en zangtraining, spel en scènestudie.

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam. Inl Vivian Lampe 020-489 6290, of www.ajts.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl