Dumas alsnog vrijgesproken in affaire-Elf

Oud-minister Roland Dumas is gisteren in hoger beroep vrijgeproken van misbruik van gemeenschapsgelden. Dumas werd, na een justitieel onderzoek dat ruim zes jaar in beslag had genomen, in mei 2001 veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf en een boete van 150.000 euro voor zijn vermeende aandeel in de zogeheten affaire-Elf, het Franse oliebedrijf.

Dit voormalige staatsbedrijf deelde eind jaren tachtig op grote schaal smeergelden uit. Dumas werd ervan beschuldigd daarvan op de hoogte te zijn geweest en ervan geprofiteerd te hebben. Zijn mede-verdachten werden niet vrijgeproken.

Het Hof van Beroep achtte de beschuldiging niet bewezen, al zei de rechter dat Dumas' handelwijze `moreel laakbaar' is geweest. Inzet van het proces tegen Dumas was een vanaf het begin moeilijk bewijsbare verdenking. Hij zou als minister van Buitenlandse Zaken (1984-1986 en 1988-1993) misbruik gemaakt hebben van zijn positie om zijn maîtresse Christine Deviers-Joncour door Elf in de watten te laten leggen en daarvan ook zelf profijt te hebben.

Volgens Deviers-Joncour werd zij door Elf onder meer beloond voor haar pogingen om haar minnaar Dumas over te halen toestemming te geven voor een omstreden verkoop van fregatten aan Taiwan. In het proces, waarin de voormalige geliefden lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan, heeft Dumas steeds ontkend beïnvloed te zijn geweest, zoals hij ook ontkende weet te hebben gehad van de vorstelijke gages van zijn minnares.

Deviers-Joncour kreeg van Elf de beschikking over een berucht luxe-appartement van het voor Parijse begrippen ongehoorde formaat van 320 vierkante meter, waar het paar met grote regelmaat mondaine partijen organiseerde. Ook toucheerde de vrouw, die zichzelf in een bestseller uitriep tot `Hoer van de Republiek', in vier jaar tijds bijna tien miljoen euro. Daarvan kocht zij onder meer handgemaakte herenlaarsjes van 1800 euro voor Dumas, die in het proces als bewijs à charge werden opgevoerd.

De 80-jarige Dumas, die wegens de beschuldigingen in maart 2000 gedwongen werd op te stappen als president van de Conseil Constitutionel, Frankrijks hoogste rechtscollege, sprongen de tranen in de ogen bij het aanhoren van het uitspraak in hoger beroep.

Voor zijn belangrijkste mede-verdachten bevestigde de rechter de vonnissen. De twee hoofdverantwoordelijken voor het smeergeldenbeleid bij Elf, oud-topman Loïk Le Floch-Prigent en oud-directeur Algemene Zaken Alfred Sirven, werden tot respectievelijk tweeënhalf en drie jaar cel veroordeeld en tot betaling van een boete van 304.898 euro. Deviers-Joncour kreeg tweeënhalf jaar celstraf opgelegd, waarvan één jaar voorwaardelijk en een boete van 152.459 euro.