Draadloos surfen gratis in Leiden

Inwoners van Leiden kunnen binnenkort gratis draadloos surfen en e-mailen. Internetprovider Demon gaat internettoegang aanbieden via het draadloze netwerk van de Stichting Wireless Leiden. Het project moet over drie maanden operationeel zijn.

Het gaat in Leiden om een proef voor onbepaalde tijd. De twee partijen die de proef uitvoeren willen ervaring opdoen met snel internet over het zogenoemde WiFi-netwerk. Bij WiFi (wireless fidelity) communiceren computergebruikers, zowel thuis als onderweg, via de ether. Een `radiomodem', een pc-kaartje van 100 euro, legt contact met een zender/ontvanger in het netwerk en vandaar met andere gebruikers in het lokale netwerk of – binnenkort – op internet.

Het Leidse netwerk is vijf maal sneller dan een ADSL-verbinding van 256 kbps. ,,Wireless Leiden heeft een van de meest geavanceerde netwerken ter wereld. Het is daarmee voor ons een heel interessante testomgeving'', aldus directeur J. Hof van Demon Nederland.

Ook op verschillende luchthavens, hotels en steden in Nederland wordt geëxperimenteerd met WiFi.