Dagen van 18 uur, op drie plaatsen tegelijk

VVD'er Henk Kamp is tegelijk minister van Defensie, van VROM en Kamerlid. Oorlog tegen Irak? ,,Ik vind die verantwoordelijkheid niet zwaar.''

Henk Kamp draagt vele hoeden tegelijk op het moment: demissionair minister van Defensie, demissionair minister van VROM en sinds vandaag ook weer Kamerlid voor de VVD.

De man, die binnen enkele weken wellicht leiding aan Defensie moet geven tijdens een oorlog met Irak, lijdt er niet zichtbaar onder. ,,Ik vind die verantwoordelijkheid niet zwaar'', zegt Kamp, die even is weggelopen uit een fractievergadering van de VVD. ,,Ik had er nooit op gerekend minister van Defensie te worden en ambieerde het ook niet. Maar nu ik er zit, wil ik het zo goed mogelijk doen.''

,,Ik ken collega Kamp als iemand die buitengewoon hard kan werken'', verklaarde vice-premier Remkes vorige maand al opgewekt, toen bekend was geworden dat Kamp, na het vertrek van minister Korthals, ook Defensie erbij zou gaan doen. Die reputatie doet de flegmatieke Kamp eer aan. Hij werkt als een monnik, vele uren achtereen en zeer gedisciplineerd. ,,Ik ben een dossiervreter'', aldus Kamp. ,,Ik heb er geen problemen mee. Ik kan het nog wel even volhouden.''

's Morgens om 6.00 uur begint hij in zijn Haagse pied à terre de talrijke vergaderingen van die dag voor te bereiden. Rond 8.30 verschijnt hij op Defensie, waar hij in hoog tempo een aantal vergaderingen met sleutelfunctionarissen afwerkt. Die staan in het teken van Irak maar ook van Afghanistan, waar Nederland samen met Duitsland volgende week het commando over de internationale vredesoperatie op zich neemt. Kamp zal daar overigens ook bij zijn, zijn eerste buitenlandse reis als minister van Defensie.

Aan het begin van de middag wandelt hij meestal naar het enkele honderden meters verderop gelegen departement van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Tenzij hij te veel papieren met zich mee moet torsen, dan verkiest hij de auto. Een goed deel van de middag brengt hij door op VROM. Ook bij VROM gaan de zaken immers gewoon door. Zo is Kamp bij voorbeeld nog bezig met een aanpassing van de Vijfde Nota voor de Ruimtelijke Ordening, waarvoor zijn voorganger Pronk vorig voorjaar de tijd ontbrak.

's Avonds verdiept Kamp zich alvast in de talrijke dossiers die er de volgende dag weer spelen. Tegen middernacht is zijn werkdag meestal ten einde.

Het cruciale dossier-Irak volgt Kamp sinds zijn aantreden op Defensie zorgvuldig. En hij heeft er ook meteen eigen standpunten over. Toen hem half december het Britse voorstel bereikte om een gezamenlijke marine-oefening in het oosten van de Middellandse Zee te houden, wees hij dit resoluut af. Zo'n oefening, dicht bij het Midden-Oosten, zou volgens hem verkeerd kunnen worden uitgelegd in verband met de spanningen over Irak. ,,We moeten niet worden meegezogen in een besluitvorming, die door anderen wordt bepaald'', aldus Kamp. ,,Daar doe ik niet aan mee. Dat is niet in het belang van het land.''

Deze week overheersen de Defensie-dossiers op Kamps agenda. Zo was hij maandag grotendeels bezig met `Srebrenica' naar aanleiding van het eindrapport van de parlementaire enquêtcommissie Srebrenica. ,,We staan er op Defensie echt versteld van hoe snel hij zich die ingewikkelde materie heeft eigengemaakt'', zegt een naaste medewerker.

Is Kamp niet bezorgd dat zijn positie als minister zal botsen met zijn Kamerlidmaatschap? Het ziet er immers naar uit dat zijn partij in de oppositie belandt. ,,Dat wij in de oppositie lijken te raken, maakt niet uit. Ik laat mijn werk als minister voorgaan. Ik moet het goed doen. Ik wil de ministeries netjes achterlaten voor mijn opvolgers.''

    • Floris van Straaten