Cas Oorthuys op de Balearen

Portret in zwart-wit is de naam van een reizende tentoonstelling op de Balearen van wijlen fotograaf Cas Oorthuys. De foto's geven een beeld van de Spaanse eilanden in de Middellandse zee voordat ze werden overspoeld door toeristen. De expositie opent op 1 maart in Palma de Mallorca en reist daarna tot eind 2005 over de Balearen: Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

De tentoonstelling wordt georganiseerd door de Catalaanse Fundaci la Caixa, het Tilburgse bureau voor culturele projecten Dptic en het Nederlands Fotoarchief (nfa), sinds dit jaar opgegaan in het Nederlands fotomuseum in Rotterdam. Cas Oorthuys (1908-1975) behoorde tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de generatie fotografen die op basis van de Nieuwe Fotografie de ontwikkeling van de documentairefotografie in Nederland beslissend beïnvloedde.