`Bewakers niet goed toegerust'

Agenten die gedetineerden bewaken tijdens rechtszaken zijn onvoldoende toegerust voor hun taak. Dat zegt H. van Duyn, de voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), vandaag in een reactie op gewelddaden van drie gedetineerden gisteren in Arnhem, Leeuwarden en Assen.

In Arnhem werd gistermiddag een twintigjarige Albanees doodgeschoten nadat hij een officier van justitie in gijzeling had genomen. De officier raakte zwaargewond, maar verkeert buiten levensgevaar. Bij de rechtbank in Assen sneed een man na het horen van het vonnis zijn keel door en in strafinrichting De Marwei in Leeuwarden werd een 51-jarige medewerkster door een gedetineerde doodgestoken.

Volgens Van Duyn is het bewakingspersoneel onvoldoende getraind en bewapend voor het begeleiden en bewaken van verdachten. Sinds 1994 is niet langer justitie, maar zijn de regiokorpsen van de politie verantwoordelijk voor de veiligheid in gerechtsgebouwen. De agenten staan volgens Van Duyn ,,aan onverantwoorde gevaren bloot''. ,,Justitie had altijd een landelijk gespecialiseerde dienst, maar heeft de individuele korpsen daar nu mee opgezadeld. Die zetten vooral goedkopere krachten, op het niveau van surveillant, in.''

De top van het openbaar ministerie, het college van procureurs-generaal, zei gisteren dat verdachten er steeds minder voor terugdeinzen om ,,vertegenwoordigers van het Nederlandse strafrechtssysteem verbaal of fysiek persoonlijk aan te vallen''. Dit valt niet te tolereren, aldus het college.

Het college verwacht dat de gewelddadige incidenten ,,ongetwijfeld aanleiding zijn voor een nieuwe discussie over de beveiliging van paleizen van justitie en andere justitiële gebouwen''.

In de jaren negentig is de beveiliging van gerechtsgebouwen flink opgeschroefd. Voor strafzaken met een verhoogd veiligheidsrisico zijn in Amsterdam en Rotterdam extra beveiligde rechtszalen ingericht.

Volgens D. de Geus van de vakbond CNV Publieke Zaak zullen de gebeurtenissen gevolgen hebben voor de politieke discussie over het plaatsen van twee of drie gedetineerden in een cel. ,,De politiek is in elk geval weer even wakker geschud als het gaat om de veiligheid van het personeel.''

Rechtbank: pagina 3