België

Biblioseksueel Lanoye

Het Letterenhuis in Antwerpen verrast brave bibliofielen en andere boekenliefhebbers met de tentoonstelling Eindelijk! Lanoye genaaid, gebonden & in leer. In een soort snelweg-darkroom vol soundscape en desoriënterende verlichting toont de N.V. Lanoye op snoezige vitrinetjes en zwevende blokken rafelig asfalt de bibliofiele uitgaven die de schrijver in de loop der jaren van zijn eigen boeken heeft laten vervaardigen. De meeste exemplaren zijn vormgegeven door drukker en binder Otto Koch. De `monstertrilogie' in vloerbedekking, dweil en kokosmat, Mama Medea met een laserstaal doorboord; de vroegste uitgaven neigen naar nette bibliofilie, en maken de ontwikkeling van Lanoyes biblioseksuele smaak des te mooier.

Eindelijk! Lanoye genaaid, gebonden & in leer, AMVC-Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen. 1 feb t/m 4 mei, di t/m zo 10-17u. Inl 0032-3-2229320.

Copers en Charlier

Het SMAK in Gent laat het ongewone werk van de Belgische kunstenaars Leo Copers en Jacques Charlier een surrealistische dialoog aangaan. Copers (1947) combineert uiteenlopende (kunst)voorwerpen op een ontregelende en toch meestal zeer esthetische manier. Hij hulde een exemplaar van Rodins Denker in pek en veren, en omringde een ander met nu en dan loeihard brullende motoren. Een vlijmscherp keukenmesje fileert de tederste rode roos, opgeknoopte vazen gevuld met bloed bungelen aan het plafond. Charlier (1939) is meer de man van de parodie en de haast conceptueel te noemen grap en grol. Hij ironiseert alles en iedereen – vooral België –, van het koningshuis tot de beroemdste kunstwerken.

Leo Copers en Jacques Charlier, SMAK, Citadelpark, Gent. T/m 13 april; di t/m zo 10-18u. Inl 0032-9-2211703.

En verder

Veerle Rooms in dialoog - hedendaagse internationale grafiek t/m 5 april, KBC-Toren, Antwerpen; Het gezin van Paemel van Cyril Buysse t/m 22 feb, door het Publiekstheater, Gent 0032-9-2250101; Hamamelisfeesten t/m 16 feb, Arboretum Kalmthout 0032-3-6666741; Renaat Braem Huis, Menegemlei 23, Antwerpen 0032-3-3145849; `Labyrinth & Pleasure Gardens' van Jan Vercruysse t/m 2 mrt, Galerie Xavier Hufkens, Brussel 0032-2-6396730.