AOL Time lijdt recordverlies, Ted Turner weg

AOL Time Warner, het Amerikaanse media- en internetconcern, heeft het grootste verlies geleden dat ooit in de Amerikaanse ondernemingsgeschiedenis is gemaakt.

Gisteren maakte het concern bekend dat het in de laatste maand van 2002 45,5 miljard dollar heeft afgeboekt, hoofdzakelijk op AOL, twee keer zo veel als op Wall Street werd verwacht. In het eerste kwartaal was al 54 miljard dollar afgeboekt. Het nettoverlies in het vierde kwartaal bedraagt 44,9 miljard dollar. Daarmee komt het verlies over heel 2002 uit op 98,7 miljard dollar (91,8 miljard euro), een Amerikaans record.

AOL Time Warner maakte verder bekend dat Ted Turner (64), de grootste individuele aandeelhouder en oprichter van het Amerikaanse tv-station CNN, aftreedt als vice-voorzitter tijdens de aandeelhoudersvergadering die in mei wordt gehouden.

Turner werd al snel een fel tegenstander van de overname door AOL van Time Warner, die door menigeen werd gevierd als de triomf van de `nieuwe economie' en `het huwelijk tussen oude en nieuwe media'. De overname werd aanvankelijk ook toegejuicht door Turner die haar beschreef als ,,opwindender dan toen ik 40 jaar geleden voor het eerst de liefde bedreef''. De miljardair Turner wil zich voortaan wijden aan zijn liefdadigheidswerk.

Onlangs stapte Steve Case, de oprichter van het internetbedrijf AOL en de architect van de overname ter grootte van van 103,5 miljard dollar, op als voorzitter van het concern, daartoe gedwongen door een aantal grote aandeelhouders. Zijn mede-dealmaker en voorzitter van Time Warner, Gerald Levin, en president Robert Pittman van America Online hadden al hun biezen gepakt.

AOL is de grote verliesmaker van het concern. Want terwijl de brutowinst (vóór rente, belasting, afschrijving en aflossing) van AOL in het vierde kwartaal met 11 procent daalde, steeg de brutowinst van Time Warner juist met 11 procent. AOL heeft voor het eerst in zijn bestaan ook internet-abonnees verloren, zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld.

Intussen is het Amerikaanse concern aanzienlijk in beurswaarde geslonken. Door het uiteenspatten van de internetluchtbel, maar ook door boekhoudschandalen (bij AOL) en interne machtsstrijd tussen het management van Time Warner en AOL, heeft het concern zijn koers in de afgelopen anderhalf jaar zien kelderen. Het heeft 100 miljard dollar aan beurswaarde in rook zien opgaan en kampt nu met een schuld van 26 miljard dollar. De nettowaarde van het concern – activa minus uitstaande verplichtingen - bedraagt nu nog 52,82 miljard dollar.