Anti-Thaise rellen in Cambodja na `laster'

Honderden Thai zijn vandaag geëvacueerd uit buurland Cambodja nadat daar gisteren de Thaise ambassade en drie Thaise hotels waren aangevallen en geplunderd door duizend demonstranten.

Aanleiding voor de rellen is een vermeende, voor Cambodjanen zeer kwetsende opmerking van een populaire Thaise soapactrice.

Deze Suvanan Kongying had volgens Cambodjaanse media verklaard dat ze nooit in het buurland zou optreden, tenzij Cambodja de tempels van het Angkor-complex zou teruggeven aan Thailand. Angkor, met de tempel Angor Wat als middelpunt, is het trotse symbool van Cambodja. Het was zo'n achthonderd jaar geleden de machtige hoofdstad van het oude Khmer-rijk. Veel Thai menen dat het de bakermat is van het latere Thailand, maar Cambodjanen beschouwen het religieuze centrum als de bron van hún beschaving en land.

De actrice, in Cambodja bekend als Pkay Prick, heeft excuses aangeboden voor de opmerking die ze zegt nimmer gemaakt te hebben. Volgens Suvanan is sprake van een misverstand en is een tekst die ze in een van haar rollen twee jaar geleden heeft uitgesproken nu opgevat als een uitspraak van haar zelf.

De diplomatieke relatie tussen beide landen is nu zo goed als verbroken. Thailand heeft de ambassadeur van Cambodja dringend verzocht het land te verlaten. Ook de grens tussen beide landen is inmiddels door Bangkok afgesloten. De Thai nemen het de Cambodjaanse autoriteiten kwalijk niets te hebben gedaan om de ambassade in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh te beschermen. De Thaise premier Thaksin Shinawatra dreigde zelfs commando's te sturen ,,om de orde te herstellen''. Cambodja heeft dit op zijn beurt als een diepe belediging ervaren. Aziatische verhoudingen zeggen dat interventie van het ene land in het andere volstrekt taboe is.

Na de rellen, waarbij minstens één dode viel, gingen alle Thaise tv-kanalen in Cambodja op zwart. Maandag had de Cambodjaanse premier Hun Sen alle uitzendingen verboden van de soapserie waarin Suvanan speelt.

Het Thaise ambassadepersoneel is geëvacueerd en Cambodjaanse staatsburgers worden niet langer toegelaten in Thailand. Thai Airways heeft al zijn vluchten op Cambodja geannuleerd. Waarnemers menen dat het incident een uiting is van het ongenoegen van Cambodjanen over de toenemende invloed die Thailand in economisch en cultureel opzicht op het buurland heeft. In Cambodja bestaat de historisch gegroeide vrees dat het ooit door Thailand zal worden geannexeerd.