Zwarte lijst voor `zwijgzaam bedrijf'

De Consumentenbond heeft een zwarte lijst opgesteld van elf `zwijgzame' bedrijven. Op deze lijst staan onder meer supermarktketen Dirk van den Broek en de warenhuizen van Vroom & Dreesmann.

,,De bedrijven komen op deze lijst omdat zij zeer terughoudend reageren op vragen over kinderarbeid, milieuvervuiling en leefomstandigheden van dieren. Sommigen geven zelfs helemaal geen antwoord, die willen we bij het publiek bekendmaken'', aldus een woordvoerster van de bond.

De Consumentenbond is vandaag begonnen met een campagne tegen de `zwijgzame' bedrijven. Daarbij roept de bond het winkelend publiek op om mondiger te worden. ,,Wil je in een winkel kunnen kiezen voor verantwoord gemaakte en veilige producten, dan moet je de bedrijven ook aansporen informatie te verstrekken'', aldus de woordvoerster. De bond heeft tot nu toe onderzoek gedaan in vier branches: vlees, hout, kleding en mobiele telefoons.

De bond roept consumenten bijvoorbeeld op te beginnen met het bestoken van de supermarkten met vragen over de herkomst van het vlees dat zij verkopen en over de leefomstandigheden van de dieren die worden geslacht.

De Consumentenbond heeft de zwarte lijst vandaag op zijn website gepubliceerd. Naast Dirk van den Broek en Vroom & Dreesmann staan de kledingwinkels Hugo Boss, Miss Etam, Inwear, Steps, M&S Mode, Mexx en H&M op de lijst, evenals mobieltjesproducent Motorola en supermarktketen A&P.

Bedrijven die van de lijst afgehaald willen worden kunnen daar alleen voor zorgen door alsnog de informatieverzoeken te beantwoorden, aldus de Consumentenbond.