Wedden dat je er niet in komt

Beleggers wisten het al een tijdje, menig ondernemer ook. En nu begint het besef bij de ooit zo enthousiaste gebruiker door te dringen. De toekomst van het wereldwijde internet ligt aan diggelen. Wie onbegrensd wil surfen heeft aan één enkele nationaliteit niet meer genoeg.

Eerder deze week bepaalde een Arnhemse rechter dat Nederlanders die via internet een gokje willen wagen voortaan de toegang moet worden versperd. De uitspraak geldt in eerste instantie alleen voor het Britse wedkantoor Ladbrokes dat onderdeel is van de Hilton-groep. Maar De Lotto, die een kort geding had aangespannen, is zeker van plan om ook concurrerende aanbieders aan te pakken.

De paspoortcontrole bij de voordeur is geen primeur voor internet. Eerder bepaalde een rechter al dat zoekmachine Google sites met nazi-sympathieën niet aan Duitse internetters mocht aanbieden. En Yahoo mocht met zijn veiling `Frankrijk' niet in zodra Nazi-spullen onder de hamer gingen.

Voor de beperkte toetreding zijn vaak goede argumenten. Zo dreigt De Lotto te worden ingehaald door concurrenten die zich niet aan de Nederlandse wetgeving hoeven te houden. Geen verplichting om aan goede doelen te schenken, geen verplicht beleid om gokverslaving tegen te gaan. Oneerlijke concurrentie dus.

En wie kan er iets van zeggen dat mensen een veiling van nazi-spullen buiten de landsgrenzen trachten te houden? Allemaal waar, maar bij dergelijke rechtszaken lijkt niemand de belangen van internet en zijn gebruikers in het oog te houden.

De hype rond internet mag op de beurs tot het verleden behoren, het netwerk heeft in de praktijk nog altijd een grote economische potentie. Één van de sterke punten is juist het wereldomvattende karakter en dat staat meer en meer op het spel. Voor wie concurrentie vreest via het web is het raadzaam om te bekijken of zijn (voormalige) klanten geen surfverbod opgelegd kunnen krijgen. Is er voor de Nederlandse boekhandel geen juridisch motief te vinden om het Amerikaanse Amazon of het Belgische Proxis buiten de deur te houden? Ze wagen het toch niet om onder onze vaste boekenprijs te zitten? En druist spraaktelefonie via internet niet in tegen de algemene voorwaarden van KPN?

Uit de uitspraak van de Arnhemse rechter valt voor buitenlandse concurrenten van De Lotto in elk geval één lichtpuntje te halen: inzetten via een 0800-telefoonnummer heeft de rechter expliciet niet verboden. Bellen mag dus, inbellen niet. Nog even en de postduif wordt weer in ere hersteld.

    • Erik van der Walle